TJ Slavoj Plzeň

Vzpírání

A. K. Žižka
2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | starší historie | videa
MVM Metal

Květinářství Iveta Plzeň










kontakt:
Michal Šváb
předseda oddílu
svab.masna@seznam.cz
739 074 279

MEZINÁRODNÍ VELKÁ CENA ROTAVY OPĚT S MEDAILÍ


Opět po roce jsme vyrazili na Mezinárodní Velkou cenu Rotavy, která má vždy velmi kvalitní obsazení a velikou sportovní úroveň. I letos se zúčastnili borci z našich oddílů, ale také závodníci z Německa, Slovenska, Velké Británie a Polska. Některé předvedené výkony byly na evropské či světové úrovni.


Z "Masny" jsme do závodu poslali dva borce ve věkové kategorii do 23 let. Pod vedením Mgr. Michala Švába a Bohdana Dolenského se k soutěži postavili Jan Lacina a Jan Balogh. Bohdan oba závodníky nejprve rozehřál kvalitní masáží tak, aby se mohli rozcvičit a kvalitně závodit.


První se na start postavil Honza Lacina. Opět šel základem, jako před dvěma týdny, v trhu 50 kg, které dal. Druhým pokusem šel 55 kg, které opět dal. Ve třetím pokusu dal 60 kg, což bylo zlepšení. Honza zvedal o mnoho technicky lépe, než-li minulý závod. V nadhozu šel lehký základ na 70 kg, aby se v soutěži zapsal. Pak šel druhým pokusem na 80 kg a opět dal. Třetí pokus se naložilo reálných 82 kg, avšak Honza činku nezvládl. Přesto je zde zlepšení a pěkné umístěn na kvalitní soutěži.


Jako druhý šel do boje Honza Balogh. Základní pokus v trhu na 87 kg nedal. Zradila ho technická chyba a proto je platně opakoval ve druhém pokusu. Třetím pokusem šel 90 kg, které s přehledem dal. Nadhoz Honza šel jako minulý závod. Základ tedy na 100 kg a byl platný. Druhý pokus na 105 kg byl opět bravurní.Třetím pokusem se šlo 107 kg. Honza je přemístil a vyrazil..., jen že je opět neudržel...Škoda. I tak z toho bylo nádherné druhé místo, když po trhu závodník sportovního spolku SLAVOJ PLZEŇ ještě vedl, ale jeho slovenský soupeř Poštek měl velmi silný nadhoz a tím našeho borce porazil.






výsledky

MEDAILOVÉ ŽNĚ NA VELKÉ CENĚ MĚSTA PLZNĚ S OSOBNÍMI REKORDY


Na konci listopadu 2015 pořádal oddíl vzpírání Start VD Plzeň další ročník Velké ceny města Plzně a Pavelcův memoriál, který pro náš oddíl v minulosti třikrát získal Michal Šváb. Jedná se o velmi kvalitní soutěž s velkým množstvím závodníků ve všech váhových a věkových kategoriích a to jak pro muže, tak ženy. Díky významné podpoře pana Václava Hajšmana a jeho společnosti MVM METAL s.r.o. a.pochopení trenéra zápasnického oddílu Slavoj Plzeň pana Mgr. Petra Živného, mohli za náš vzpěračský klub opět nastoupit v žákovské kategorii jeho dva úspěšní zápasničtí svěřenci, jsme do soutěže postavili poměrně velkou skupinu závodníků.


První do soutěže zasáhl v kategorii Masters Jan Špeta, který více jak rok a půl kvůli zranění nezávodil. Neustále jej limituje jeho zraněné koleno, ale i tak se Honza snaží trénovat a být přípraven kdykoli nastoupit. Jeho tři platné pokusy v trhu zakončené na 68 kg se museli líbit a to i zejména proto, že trhal ještě tzv. do střihu. V nadhozu šel Honza základem na jistotu 90 kg, které bez problému dal. Následné dva pokusy na 95 byly neplatné.




Poté k soutěži nastoupili oba dva naši závodníci v kategorii starších žáků a to Mike Juřík a Filip Jireš. Jedná se o zápasníky, kteří mají vzpěračské tréninky jako doplněk k zápasnickým tréninkům. Mike minulý rok dokonce na Mistrovství ČR starších žáků získal v minulosti 5. místo. Oba dva kluci měli před soutěží de facto dva tréninky a to s technickým. Do soutěže nastoupil s tělesnou hmotností 54,2 kg! Ihned prvním pokusem v trhu šel na osobní rekord 45 kg, které s přehledem dal. Poté šel na 48 kg a opět dal. Třetí pokus byl technicky nezvládnutý a proto neplatný. Do nadhozu šel opět základ v osobním rekordu. Nechal si naložit 57 kg a dal. dalších 60 kg a dokonce 65 kg dal jako starý harcovník. Je třeba podotknout, že Mike měl i na víc. S tímto výkonem vyhrál celou soutěž žáků.I letos by s tímto výkonem bral na republice 5. místo.Mike jde příští rok do juniorské kategorie, ale ani tam není bez šance se dobře umístit na jiných soutěžích.




Poté už nastoupil Filip Jireš. Filip je od přírody silák, o čemž všechny přítomné přesvědčil. Techniku nahradil silou, ale zároveň ukázal jaký je bojovník. V trhu šel základ na 50 kg, druhým pokusem na 55 kg a až třetí pokus na 60 kg technicky nezvládl. V nadhozu šel základem na 80 kg. Ve druhém pokusu zvládl 85 kg. Třetí pokus na 90 kg byl neúspěšný. Činku sice přemístil a ve výrazu ji neudržel a ta mu spadla. Přesto pěkný výkon. Na letošním Mistrovství ČR by to bylo také páté místo jako u Mika. Celkově Filip skončil v soutěži třetí. Oba dva závodníci ve svých kategoriích získali zlaté medaile.


Do soutěže mužů nastoupili bratři Baloghové a Honza Lacina. První do boje zasáhl Jan Lacina. I Honza měl málo tréninků a tak jsme chtěli, aby v závodu obstál se ctí a získával další závodní ostruhy.V trhu dal 58 kg a v nadhozu 80 kg. Na prsou měl i 83 kg, avšak byly nad jeho sílu. Honza má obrovskou sílu a chuť do tréninku a určitě o něm ještě uslyšíme. Pak už se do závodu zapojil Jan Balogh. Honza byl velmi kvalitně připraven. Proto bylo rozhodnuto, že v závodě půjde na osobní maxima. Při tělesné hmotnosti 64,8 kg si naložil základ na v trhu na 87 kg a dal je! Druhý pokus byl 90 kg a dal je! Třetí pokusy na 92 kg byl opět perfektně zvládnutý! Tři osobní rekordy v trhu byly na světě. V nadhozu šel Honza na základ 100 kg,které dal. Poté už bylo naloženo 105 kg a to byl Honzův osobák, který dal! Třetím pokusem na 107 kg soutěž ukončil. Činku přemístil, ale neudržel ji ve výrazu, přesto to byl z jeho strany perfektní závod okořeněný osobními rekordy v trhu, nadhozu i dvojboji !!! Honza ještě teď lituje svého výpadku na MČR juniorů do 23 let, kde by bral stříbro a stejnou medaili by bral na MČR mužů, když z rodinných důvodů nemohl startovat.


Posledním borcem byl jeho bratr Josef Balogh. Před závodem měl tréninkový výpadek z důvodu jeho pracovního vytížení. Přesto odzávodil velmi pěkně. Pepa je několikanásobný juniorský medailista z domácích šampionátů a dvojnásobný vítěz Mezinárodní Velké ceny Rotavy do 23 let. V trhu šel na základ 95 kg a dal je z přehledem. Druhý pokus byla na 100 kg také platný. Třetím pokusem šel na osobní rekord 105 kg a dal je. Po trhu tak vedl na brněnským Merklem o pět kilogramů s tím, že měl ale vyšší tělesnou hmotnost. Tím pádem se rozjel pěkný souboj obou borců. V nadhozu se rozhodlo, že dáme základ na úrovni osobního rekordu na 130 kg. Pepík je dal. Vzhledem k tomu, že Merkl je dobrý v nadhozu, tak jsme dali druhým pokusem 135 kg. Pepík se o ně pokoušel dvakrát neúspěšně, ale Merkl je dal, a tím pádem porazil Pepíka na tělesnou hmotnost.


Všichni závodníci Slavoje Plzeň bojovali na hranici svých možností. Dosáhli osobních rekordů a získali cenné kovy, čímž velmi pěkně reprezentovali náš oddíl a celý sportovní spolek SLAVOJ PLZEŇ. výsledky na Vzpírání.cz výsledky na Ronnie.cz

VÁNOČNÍ POSEZENÍ VZPĚRAČŮ Z "MASNY"


Oddíl vzpírání SLAVOJ PLZEŇ 1899 pořádá pro své členy a přátele posezení k ukončení sportovní sezony, které se bude konat v prostorech sauny v budově tělocvičny TJ Slavoj Plzeň, kam jsou všichni zváni, a to dne 28.11.2015 v 17:00 hod. Bližší informace jsou vyvěšeny ve vzpírárně nebo je poskytne předseda oddílu.

NAŠE STOPA VE III. LIZE


V sobotu 14.11.2015 oddíl Start VD Plzeň pořádal 3. kolo III. ligy sk. "A". Z našeho oddílu byl na tuto soutěž nominován jako rozhodčí náš předseda oddílu pan Mgr. Michal Šváb. Jak sám uvedl, šlo o velmi pěknou a kvalitní soutěž, v níž se objevila řada talentů, ale i známé tváře. Velmi pěkně zvedali Dušan Kovač a Kamil Nagy z Baníku Meziboří nebo Josef Budaj z Bohemians Praha, kteří v minulosti startovali za náš klub. Potěšitelný je i návrat juniorského medailisty Jiřího Kuby ze Startu. Mezi rozhodčími se objevili česká reprezentantka Veronika Věžníková, bývalý předseda a současný člen předsednictva Českého svazu vzpírání Václav Zázvorka či bývalý předseda komise rozhodčích Českého svazu vzpírání Daniel Šanda.

NA VELKOU CENU PLZNĚ MINIMÁLNĚ PĚT ZÁVODNÍKŮ


Na blížící se Velkou cenu města Plzně, kterou pořádají vzpěrači z Doudlevec jsme nominovali pětici našich závodníků. Je však možné, že počet našich borců se ještě zvýší - a to s ohledem na jejich časové a tréninkové možnosti.

Masters: ŠPETA Jan (50 let)

Muži:
BALOGH Jan do 69 kg
HULEVSKI Andrei do 94 kg
LACINA Jan do 94 kg (nebo do 85 kg)
BALOGH Josef do 105 kg

"REPUBLIKA" BEZ NÁS...


Mistrovství České republiky mužů v Praze bylo bez naší účasti. Ačkoliv jsme měli velké medailové ambice, tak nám osud nepřál. Jan BALOGH (do 62 kg) byl v plné přípravě a trénoval na hranici osobních rekordů, ale osobní problémy respektive příprava na nové zaměstnání mu nedovolila se šampionátu zúčastnit. Martin STAŠEK naopak musel odstoupit ze zdravotních důvodů, kdy zranění si přivodil při atletickém tréninku. Pevně věříme, že se dají oba dva borci dohromady a budou opět plně připraveni bojovat za Slavoj Plzeň 1899 na vzpěračských prknech.

VACUROVO GESTO FAIR PLAY


Vzpěračský oddíl SLAVOJ PLZEŇ 1899 by chtěl touto cestou ocenit a poděkovat za sportovní gesto FAIR PLAY závodníkovi TJ Nová Role Zbyňku Vacurovi. Při soutěži 25. ročníku MVC Nové Role ve váhové kategorii +85 kg v závěrečných pokusech o celkové vítězství bojovali domácí Zbyněk Vacura a "masňácký" Andrei Hulevski. Zbyněk soutěž bezpečně vedl. Andrei si ve svém třetím pokusu v nadhozu nechal naložit 130 kg. Jenže tady se jednalo o náš špatný propočet a Andrei by i při zvládnutí této váhy zůstal druhý. V ten moment nám Zbyněk Vacura sdělil, že pokud by Andrei zvedl váhu činky o 1 kg, tedy na 131 kg, mohl by se stát celkovým vítězem a porazit ho. Zbyněk měl v ten moment 261,2500 bodů a pokud by Andrei šel na 130 kg měl by jen 260,8755 bodů. Zvýšení na 131 kg by u Andreie znamenalo 262,03502 bodů. Rozdíl by tedy znamenal pouhých 0,78502 bodů!!! Váhu činky jsme rychle nechali upravit. Andrei tuto váhu ale nakonec nezvládl. Zbyněk Vacura vyhrál, ale zároveň se stal velkým morálním vítězem, za což mu patří veliký obdiv.

Mgr. Michal Šváb

VELKÁ CENA NOVÉ ROLE SKONČILA NAŠÍM MEDAILOVÝM ÚSPĚCHEM


Nová Role, městečko poblíž Karlových Varů, hostilo již 25. ročník Velké ceny. Pořadatelé opět připravili nádhernou soutěž s pěknými cenami. Z našeho oddílu vyrazilo do boje kvarteto borců. Michal Šváb, Jan Balogh, Andrei Hulevski a Josef Balogh. Soutěž byla vypsána na kategorii Masters a můžu do 85 kg a +85 kg s tím, že výkony se přepočítávali na sinclairové body. U kategorie Masters je třeba ještě připočítávat tzv. věkový bonus, kdy je v soutěži zvýhodněn starší závodník, než - li mladší. Na soutěž jsme odjeli hned týden po 3. kole II.ligy a z podivem všichni naši závodníci dosáhli zlepšení oproti ligovému klání. Přesto jsme přivezli stříbrnou a bronzovou medaili, jedno čtvrté a osmé místo.

MICHAL ŠVÁB (masters)
Michal do soutěže vstoupil jako první, jelikož startoval v soutěži Masters a chtěl odčinit svůj nezdar z posledního ligového kola. Věděl, že v soutěži jsou s ním světová esa veteránského vzpírání a snad právě proto se mu zvedalo uvolněně. V trhu zvládl 100 kg a v nadhozu 115 kg, s čímž byl velmi spokojen a konečné 8. místo v tomto startovním je uspokojivé, kdy například posun od dvě příčky byl v jeho možnostech.


JAN BALOGH (do 85 kg)
Honza je v přípravě na Mistrovství České republiky mužů. Tomu měl odpovídat i způsob, kterým chtěl Honza soutěž projít. I s ohledem na to, že vítěz byl předem, a to Jan Zajan z Teplic, bylo naším cílem pokusit se porazit domácího bývalého juniorského reprezentanta Miloše Podšera. Honza zvládl základ v trhu 80 kg po opakovaném pokusu, ale následně na 85 kg byl neúspěšný. V nadhozu pak Jenda ukočíroval 100 kg, kdy opět tuto váhu opravoval. Na Podšera to nestačilo, ale na pěkný dvojboj ano. Pěkné třetí místo Honza bere.


ANDREI HULEVSKI (+85 kg)
Andrei zraje jako víno. Je velmi dobře silově připraven a na soutěž se vždy maximálně soustředí. Základním pokusem v trhu 90 kg se uvedl do soutěže. Následných 95 kg opět zvládl, ale 100 kg už nezvládl. Je to veliká škoda, jelikož by mu to pomohlo k možnému celkovému vítězství. V nadhozu šel základ na 120 kg a druhý pokus na 125 kg. Oba byli pěkné a platné. Následně si nechal naložit 130 kg. V ten moment ale přišel za námi Zbyněk Vacura z domácího oddílu s tím, že tato váha nestačí. Pokud Andrei půjde na 131 kg, může tato váha stačit k celkovému triumfu v soutěži. Váhu jsme ihned zvýšili, ale Andrei ji nedal. Skončil druhý a vítězem se stal Zbyněk.


JOSEF BALOGH (+85 KG)
Pepík má náročnou práci. Přesto si našel čas a opět přijel bojovat za Slavoj Plzeň. V trhu šel základ na 90 kg, druhý pokus na 95 kg a třetí 100 kg, které nedal. Velká škoda. byl to nadějný pokus. Pepa má silnější nadhoz, tak se rozhodlo, že se zariskuje. Základ na 125 kg byl bez chyby. Druhý pokus na 130 kg...a šup Pepík ležel na zádech. Obecenstvo ocenilo následně jeho kotoul vzad a s potleskem odešel :-D. I přes nezdar se rozhodlo navýšit váhu na 135 kg. Pepík je postavil a vyrazil. Činku však neudržel. Konečné čtvrté místo je pěkný úspěch.





výsledky

JAN BALOGH A MARTIN STAŠEK SE KVALIFIKOVALI NA MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY


Dva borci ze Slavoje Plzeň se kvalifikovali na Mistrovství České republiky mužů ve vzpírání. Jan BALOGH ve váhové kategorii do 62 kg Martin STAŠEK ve váhové kategorii +105 kg. Honza je v plném tréninku a upravuje svoji tělesnou hmotnost, tak aby aby mohl co nejlépe reprezentovat Slavoj Plzeň. Martin STAŠEK se potýká s zraněním ramene, které si přivodil na atletickém tréninku. Pevně věříme, že se dá zdravotně do pořádku a do soutěže bude připraven.





REKORDNÍ STAŠEK TÁHL K BRONZU


Borci z Masny zajížděli ke třetímu kolu druhé ligy do Chebu. Sestava byla již klasicky ve složení bratři Baloghové, Hulevski, Stašek, Kuděj a Šváb. Jako trenéři a maséři s týmem cestovali Bohdan Dolenský a Milan Matějovský. Náš tým věděl, že se ho letos záchranářské boje netýkají a tak si dal za cíl dosáhnout na medailové umístění v tomto kole.

Do první skupiny nastoupili: Jan BALOGH. Honza opět nezklamal, i když sám přiznává, že to není ono a je na něm vidět jeho tréninkový výpadek zapříčiněný nemocí. Přesto základ 80 kg v trhu je solidní. Do nadhozu šli s trenérem takticky pro body, o čemž svědčí tři platné pokusy.

Martin STAŠEK. Tady vybuchla doslova bomba. Martin se pro ti jaru cítí fit a maká na sobě. S trenérem si dohodli rozumné základy s tím, že pak na to Martin vlétne. Ostatně celá hala byla na jeho výkony zvědavá. První pokus na 130 kg a druhý na 140 kg byly perfektní. Na třetí chtěl jít na 150 kg, ale šlo se na body a zvolilo se 145 kg! Tento pokus byl nejlepší a hala bouřila. V nadhozu šel základem 160 kg a na druhý na 170 kg. Opět vše z přehledem. Třetí pokus byl stanoven na 180 kg! Martin činku přemístil a postavil. Před výrazem si ji ještě upravil na prsou, ale pak neskutečně s jistotou vyrazil!! Bomba!!! Dvojboj 325 kg a 338, 6825 bodů.

Je třeba podotknout, že se patrně jednalo o historické mezníky vzepřených kilogramech a bodech. Žádný borec v "masňáckém dresu" větší váhy nevzepřel. Určitě byla celá řada borců, kteří se přiblížili k těmto kilogramům. Pokud paměť neklame, tak v trhu se Olda Bílý dostal na 135 kg respektive v tréninku na 140 kg. V nadhozu to bylo 170 kg na VC Holešova. Určitě se se naši kluci dostávali v trhu na 130 kg a na 160 kg či na 165 kg v nadhozu (VACEK, STRAKA, ROSSI, DOLENSKÝ, ERET..neradi bychom na někoho zapomněli), ale tento zápis byl patrně historický...


Druhá skupina: Josef BALOGH. Pepča má těžké zaměstnání, ale přesto se snaží trénovat. V trhu šel bezpečný základ, i když se čekalo, že trhne metrák. Čáru přes rozpočet udělal neplatný pokus na 95 kg, které opakoval a zvládl. Nadhoz je silnější disciplína a třemi platnými pokusy dokráčel ke 130 kg. Zde byla viditelná rezerva s příslibem do budoucna.


Andrei HULEVSKI. Trénuje velmi poctivě a je to vidět. K tomu, aby šel na vyšší kila, chybí jen kousek. Opět bravurní základy. V každém pokusu je viditelná energie a výbušnost. Přesto jeho 95 kg v trhu na podruhé bylo s jistotou a 120 kg v nadhozu také.


Třetí skupina: Pavel KUDĚJ. Zraje a lepší se. Opět ti platné pokusy v trhu zakončené magickými 100 kg do stoje! V nadhozu šel Pavel základ na jistotu. Druhým dorovnal svůj osobní rekord na 130 kg. Třetí pokus na 135 kg by znamenal osobní rekord. Pavel je přemístil do stoje a poté vyrazil. Rozhodčí mu je však 2:1 neuznali...Škoda. Přesto je Pavel měl nad hlavou.


Michal ŠVÁB. ...zklamal. Jak sám říká, není každý den posvícení. jindy svůj tým táhl, tak si to vybral. Vzepřených 95 kg a 110 kg je málo a on umí více. Nešel trh, silná disciplína, a nešel ani nadhoz.


Váha
Jméno
ročník
trh
nadhoz
součet body
63,90 Balogh Jan 80 -83 -83 - 80 90 95 98 - 98 178 252,0124
123,40 Stašek Martin 130 140 145 - 145 160 170 180 - 180 325 338,16825
103,50 Balogh Josef 90 -95 95 - 95 120 125 130 - 130 225 247,1400
89,60 Hulevski Andrej 90 -95 95 - 95 120 -125 -125 - 120 215 250,5395
106,60 Kuděj Pavel 90 95 100 - 100 120 130 -135 - 130 230 250,0330
95,90 Šváb Michal 90 95 -97 - 95 105 -110 110 - 110 205 231,9165

celkem: 1338,4074


Ligová sezóna byla velmi úspěšná. Celkově jsme skončili na čtvrtém místě, a to i přesto, že jsme byli dvakrát na třetím místě. Cenné jsou jistě ligové skalpy Chebu nebo Startu Plzeň, které se nám povedlo v jednom kole porazit. Úspěchem je, že za námi skončil i ambiciozní Chomutov.


výsledky

MEDIÁLNÍ HVĚZDY


Naši borci Honza a Andrei se pod vedením Honzovi přítelkyně Haničky zúčastnili castingu na reklamní spot jedné bankovní instituce. Kluci vyrazili do Prahy a když se prodrali množstvím uzavírek a kolon, tak rovnou po nohou skočili do celého castingového kolotoče. Zadaní znělo, aby se chovali jako na závodech a zahráli, že je činka těžká...

Činka nebyla regulérní, ale k filmovému výstupu stačila. Honza se do toho tak vžil, že nejen, že soustředění bylo větší než před světovým rekordem, ale následné odhození činky bylo tak vehementní, že Jeník rozbil podlahu ve studiu. Chvíli bylo hrobové ticho, ale pak se sálem nesl obrovský smích a ocenění, že tohle opravdu nikdo nečekal :-) Andrei byl jako hvězda z Holywoodu. Bravurně zvládl svůj filmový pokus a s potleskem sál opustil. Šok však přišel, když se obával, že z té váhy ještě blouzní, jelikož potkal samuraje... Neblouznil, to jen vedle probíhal casting do jiného pořadu. Jaké jsou výsledky zatím nevíme, ale i tak to byla pro kluky nová zkušenost a zážitek.




PODZIMNÍ SEZONA JE ZA DVEŘMI


To že nám vzpěračský podzim klepe na dveře už je patrné i v naší vzpírárně. Většina borců se lehce zapojuje do tréninku, ale spíše než tréninkové dávky, je zaměstnávají šrámy na těle, které mají z léta. Většina z nás se musel věnovat pracovním a rodinným aktivitám, což se prostě projevilo. Michal Rybáček je ze zdravotních důvodů na podzim vyřazen, ale ne tréninky přivedl svého všestranně sportovně založeného syna, což by mohl být příslib do budoucna.

Bratři Baloghové trénují v rámci možností. Honza se ale vrátil s tělesnou hmotností 61,5 kg, což sám nečekal, ale je to dobrá zpráva, že přípravu bude směřovat k MČR mužů do Prahy. Pepík opět nabírá dech a určitě nás na podzim překvapí. Pavel Kuděj se věnuje ještě atletice a bude určitě černým koněm našeho týmu. Michal Šváb měl v létě napilno se svým synem, tak byl trénink upozaděn, ale jiné sportovní aktivity mu určitě byly k duhu. Jak sám říká, že vlastně už neví co a proč ho bolí.

Martin Stašek, naše hvězda, změnil zaměstnání a pevně věříme,že naváže na jarní výkon (135 - 170) a bude opět oporou, kdy i on bude směřovat k MČR mužů. Další borci se pilně připravují, aby případně mohli naskočit do ligové soutěže, která nás čeká už 10.10.2015 v Chebu, což je ne potvrzuje fakt, že Bohdan Dolenský po zdravotních komplikacích opět začal trénovat.

Fotografie jsou již z tradičního oddílového posezení tzv. "BEJČÍK PÁRTY" v Kozolupech u našeho borce Jirky FLAJTINGERA, který ukončujeme léto a zahajujeme podzimní soutěžní část.








JIREŠ SE KVALIFIKOVAL NA MISTROVSTVÍ ČR STARŠÍCH ŽÁKŮ


Člen Slavoje Plzeň závodník zápasnického a vzpěračského oddílu Filip Jireš se kvalifikoval na Mistrovství České republiky starších žáků. Pro Filipa je to veliký úspěch, jelikož se tréninku věnuje velmi málo. O to více se však pere na žíněnce pod vedením Mgr. Petra Živného. Právě i proto musel Filip vzpěračský šampionát odřeknout a vyjel na zápasnickou republiku, kde zvítězil a stal se Mistrem České republiky. GRATULEJEME.


2. KOLO LIGY S REKORDY


Druhý plzeňský vzpěračský oddíl Start VD uspořádal 2. kolo II.ligy mužů. Do soutěže jsme postavil tým ve složení Jan BALOGH, Josef BALOGH, Michal RYBÁČEK, Andreiy HULEVSKI, Martin STAŠEK a Michal ŠVÁB a to pod vedením Bohdana DOLENSKÉHO a Karla "Legendy" VEJVODY. Celý tým se potýkal se zdravotními problémy či tréninkovými výpadky a tak snad jen Honza Balogh byl dobře připraven.


Do první skupiny nastoupil právě Honza, který se po výpadku na republice chtěl představit v tom nejlepším světle. Základní pokus v trhu zvládl na 80 kg a druhým pokusem vyrovnal svůj rekord v trhu na 83 kg. Třetí pokus na 85 kg, a Honza je umí, přetrhnul. Základ v nadhozu jsme zvolili na 95 kg! Tedy na váze, na které Honza vypadl před čtrnácti dny na mistrovství. Pro jeho psychiku to byl "majstštik" Bez problému je zvládl. Druhým pokusem dal rovných 100 kg. Na třetí pokus si nechal naložit 103 kg, což by byl osobní rekord v nadhozu, dvojboji i na body. Sice tuto váhu postavil, ale již nevyrazil. I tak Honza dodržel slovo a osobní rekord udělal ve dvojboji. Druhým borcem byl Martin Stašek. Naše největší hvězda. U Martina se projevil téměř dvouměsíční výpadek bez jakéhokoliv tréninku. Přesto v trhu 125 kg (115 kg, 120 kg) mělo svoji kvalitu a technicky to byl velmi zdařilý pokus. V nadhozu dal základ 150 kg. Následné dva pokusy na 160 kg měl dvakrát přemístěné, ale nevyrazil. I přesto to byl velmi pěkný výkon.


Do druhé skupiny nastoupil Michal Rybáček a opět nezklamal, přičemž dokázal že prostě nestárne. Původně si sice nahlásil základy jen na 80 kg v trhu a 100 kg v nadhozu, ale v soutěži se vybičoval a ukončil ji se šesti platnými pokusy na 95 kg v trhu a 115 kg v nadhozu. Druhým borcem byl Andreiy Hulevski. Ten měl také tréninkové manko, ale znát o nebylo. Základem v trhu šel 85 kg. Následně si naložil na 90 kg, které technickou chybou nezvládl. Poté je úspěšně zopakoval. V nadhozu šel rozvážně na základ 110 kg, poté 115 kg a ukončil na 120 kg.


Třetí skupina byla obsazena Pepou Baloghem a Michalem Švábem. Pepík šel soutěží rozvážně, když začal trhem na 90 kg. Druhý pokus dal 95 kg, ale třetí na 100 kg byl nad jeho síly. V nadhozu dal tři pěkné platné pokusy na váhách 120 kg, 125 kg a 130 kg. U Pepíka je příslib, že na podzim určitě dojde k jeho výkonnostnímu vzestupu, protože již může lépe trénovat a jeho síla je tomu příslibem. Michal Šváb se dlouho rozmýšlel, zda k závodu vůbec nastoupí, jelikož ho trápila silná viróza. V trhu, který je jeho silnější disciplínou, ukázal, že i v 39 letech ho umí a jeho 102 kg se líbilo. V nadhozu šel základ na 115 kg. Druhý pokus na 118 kg sice přemístil, ale nevyrazil. Opakovaným třetím pokusem je dal.


Slavoj skončil v tomto kole na 4. místě bodovým odstupem na Cheb, který odpovídá tomu, jak jsme zvedali. Přesto panuje spokojenost, jelikož jsme i na celkovém čtvrtém místě s náskokem 4 "pomocných" bodů na pátý Chomutov. Zajímavostí je, že nám chybí pouhé 2 Sc.body na třetí Cheb, což de facto vzepřený 1 kg. Na podzim to bude tedy v Chebu boj o třetí místo.


výsledky

ROZHOVOR S JANEM BALOGHEM ANEB NEÚSPĚCH: CESTA KE ZVÝŠENÍ TRÉNINKOVÝCH DÁVEK


Honzo jaká byla příprava na soutěž? Byla hodně tvrdá. A to doslova. Spolu s trenérem jsem dřel minimálně třikrát týdně. Celý tréninkový proces byl uzpůsoben tak, aby se forma vyladila na soutěž. To vše bylo umocněno i tím, že se upravovala má tělesná hmotnost. Přes dvě a půl kila muselo dolů. Stbilně jsem trénoval s tělesnou hmotností lehce přes 64 kg a v den soutěže mi navážil 61,75 kg. Jen doufám, že už budu v budoucnu startovat ve váhové kategorii do 69 kg. V tomto závidím bratrovi Pepovi (pozn. startuje ve váhové kategorii do 105 kg a v minuslosti se objevil i ve váze + 105 kg), který může jíst a pít. Je také pravda, že ale zvedá větší váhy.

Jaké cviky jsi zařadil? Hlavně na výbušnost. Výskoky do výšky nebo více skoky do dálky, které jsem doplňoval speciálními vzpěračskými cviky. Do toho hodně těžkých dřepů a pozvedů. Techniku jsme brousili ke konci. A vidíte..., nakonec byla zlomová..

Přibliž nám to? I po úpravě váhy jsem se cítil silově perfektn připravený..V rozcvičovně jsme to cítil a byl v pohodě. Jenže pak to přišlo..První pokus byl tak tak. A pak dvě technické chyby! Jedno nedodělaný výtah a činka byla moc od těla. No a pak kopanec na stehnechm oblouk, a přetržená činka. A nadhoz? Třikrát jsem to postavil a třikrát nevyrazil! Co dodat? Moje chyba...

Nezvolili jste špatně základy? To si nemyslím. Trh byl OK a v nadhozu to bylo také správně. Já dával v tréninku těch 80 kg skoro každý trénink, když to bylo v plánu. A v nadhozu jsme dal 95 kg šestkrát po sobě a pak ještě 100 kg. Jak jsem říkal. Nebyla chyba ve zvolených základech a ani síla nechyběla..Bylo to vě mně. Já si myslel, že to půjde samo. Padl jsem zpět na zem a minuloroční úspěchy mi trochu stouply do hlavy..

Co Ti řekl trenér po soutěži? ..že půjdu pěšky. Nakonec si to rozmyslel a jeli jsme autem. Ono je to z Bohumína přece jen daleko (smích). Cestou domů jsme si dali dobrý oběd a na videu soutěž i s chybami rozebrali. Trenér to chápe..Je to jen sport. Člověka zamrzí to množství úsilí, které jsem vynaložil a pak krach. Proživala to se mnou celá "Masna". Tím jim chci všem poděkovat. Velký dík patří mé přítelkyni Haničce. Ta mi "vařila" dobroty a foukala bolístky.

A co dál? Přišel jsem na trénink..No a víte co? Dal jsem si jen tak třikrát po sobě 95 kg v nadhozu..Prostě jsem potřeboval vědět, že na to mám, že to moje hlava pobírá. Motivuje mě to ke zvýšení tréninkových dávek. A hlavně 30. května je v Plzni na Startu 2. kolo ligy a tam ukáži, že na to mám. Čekejte osobáky!!!

MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY DO 23 LET...KRACH!!!


Jan Balogh. Jméno, které mělo pro letošní rok na "Masnu" přivézt další cenný kov z republikových šampionátů. Byl vybrán na Mistrovství České republiky do 23 let v Bohumíně. Honzův boj začal úž dávno před soutěží, když musel upravit svoji tělesnou hmotnost. Potřeboval snížit váhu o cca dva a půl kilogramu, tak aby se dostal do váhové kategorie do 62 kg.


První cíl splnil a váhu upravil na 61,75 kg. Do soutěže nastupoval jako jeden ze spolufavoritů této váhové kategorie. Při rozcvičení se cítil skvěle a proto nastoupil na základní pokus v trhu 80 kg. S menší technickou chybu pokus zvládl. Pak si nechal naložit 83 kg, avšak ani druhý a ani třetí pokus nezvládl. Opět díky technickým chybám. Přesto mu patřilo po trhu průběžné druhé místo. O to více se nabudil do nadhozu.


V rozcvičovně dal perfektním způsobem 90 kg. I díky výkonům ostatních soupeřům byl zvolen základ na 95 kg. Honza činku přemístil na prsa a postavil. Jenže...Vyražení činky nad hlavu, silná Honzova zbraň, se nepovedlo. A to ani v jednom ze tří pokusů..Honza ze soutěže vypadl a nedokončil ji. Nutno podotknout,že pokud by tuto váhu alespoň jednou zdolal, tak by skončil na celkovém druhém místě.


video - nástup

video - trh (sleduj od času cca 16:30)

video - nadhoz (sleduj od času cca 12:00)

JAN BALOGH V PŘÍPRAVĚ NA MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY


V těchto dnech můžete v hale Slavoje Plzeň velmi často potkat současnou největší hvězdu "masňáckého" vzpírání Jana Balogha. Honza byl vybrán na Mistrovství České republiky juniorů do 23 let, které se bude konat v Bohumíně. Přípravě na šampionát podřizuje svůj veškerý volný čas. Navzpírané tuny železa, sauna, regenerační cviky a úprava jídelníčku jsou dnes Honzovým každodenním chlebem.

Již na začátku sezony byl jako cíl stanovena právě účast na republikovém šampionátu a Honzův start v ligovém týmu mužů, což na sto procent plní. Určitě je těžké při jeho těžkém zaměstnání vše spojit dohromady, ale jak říká jeho trenér Mgr. Michal Šváb "Honza je dříč a velký bojovník, který se umí na soutěž připravit a hlavně při závodech se umí soustředit na svůj výkon, což je hlavní cesta k úspěchu." Honzovi drží palce a podporují ho všichni borci z "Masny" a věří, že medaili do Plzně přiveze..



TŘI TITULY MISTR ČESKÉ REPUBLIKY NA MASNU.


Vzpěračská bašta město Bohumín bylo pořadatelem Mistrovství České republiky Masters. Na soutěž jsme odjeli notně oslabeni, co se týká početního stavu, který je vždy v maximálním počtu.


Jako první šel do soutěže Jarda Kovářík, který si do poslední chvíle hlídal váhu a následně takticky přešel do váhové kategorie do 85 kg a to s tělesnou hmotností 77,10 kg.


Tedy trefil se o pouhých 10 dkg. Jarouš vzepřel v trhu 50 a v nadhozu 65. Nutno podotknout, že se ještě pokoušel o 53 kg v trhu a dvakrát měl na prsou i 70 kg, ale tyto hmotnosti zůstaly nepokořeny. Přesto to znamenalo první Titul Mistr České republiky.

Až do druhého dne nastoupili naši mladí. Mgr. Michal Šváb a Ing. Pavel Kuděj.


U Michala to byl zase boj z tělesnou hmotností, zda ponechat tělesnou hmotnost a nebo shodit do nižší váhové kategorie. U Pavla to byl jednoznačný počin. Nechat vše být a pěkně si zazávodit ve váze +105 kg a váha 107,40 kg mu pěkně slušela.


Michal nakonec shodil do 94 kg a jeho váha 93,80 ukázala, že to bylo akorát. Základ v trhu šel na jistotu 90 kg. Druhý pokus dal 100 kg, ale třetí pokus 102 kg ho "vytáhl" do předu a Michal činku, aby nevyběhl z prkna, pustil. V nadhozu šel tři platné pokusy na 110, 115 a 120 kg. Druhý Titul Mistr České republiky je na Masně.

Pavel šel základ také na jistotu v trhu 80 kg, přestože má z ligy trženo 98 kg. Druhý pokus dal na 90 kg a třetí na osobní rekord 100 kg. Činku zafixoval nad hlavou, ale rozhodčí mu pokus neuznali pro technickou chybu. Škoda. V nadhozu šel 115, 125 a osobáček na 130 kg!!!


Pavel je silák, což demonstrují všechny jeho pokusy téměř do "rovné nohy." Třetí titul je na Masně!!!


Všichni tři borci dovedli maximum a odměnou jsou tři zlaté medaile, které hrdě dovezli do Plzně na Masnu, tedy vybojovali je pro Slavoj Plzeň.





výsledky

VELKÁ CENA PLZNĚ S REKORDY


Dne 4. dubna 2015 uspořádal Start VD Plzeň Přebor města Plzně. Již dlouhodobě patří tato soutěž k velmi oblíbeným a početně zastoupeným. Na start se postavili žáci, muži, ženy a veteráni. Náš oddíl poslal do boje tři závodníky a to v žácích Filipa Jireše a v mužích Jana Balogha a Jana Lacinu.

Pro Filipa to byl první oficiální start na vzpěračském prkně. Filip je zápasník, který se připravuje na Slavoji Plzeň pod zkušeným trenérem Petrem Živným. Ačkoli byl před soutěží lehce nervózní, tak ji zakončil s bravurou a šesti platnými pokusy 60 kg v trhu a 75 kg v nadhozu, což je na první závody velký počin s tím, že by to mělo stačit jako kvalifikační limit na Mistrovství České republiky starších žáků. Filip skončil mezi žáky na perfektním druhém místě.

Druhý do soutěže nastoupil Jan Lacina a i pro tohoto rodáka z Moravy to byl první start. I zde šlo hlavně o to, aby Honza prošel celou soutěží a utvořil si osobní rekordy, což na konci představovalo 60 kg v trhu a 80 kg v nadhozu.


Jako třetí nastoupil Jan Balogh, který je v přípravě na Mistrovství České republiky do 23 let. U Jana je vidět částečný tréninkový výpadek, který je zapříčiněn jeho zaměstnáním. To však vyvrátil v trhu a zapsal 85 kg, což znamená jeho nový osobní rekord. V nadhozu začal základem 95 kg. Následné pokusy na 100 kg však byly na do jeho síly. I tak to byl pěkný výkon.
výsledky

NEJLEPŠÍ TRÉNINK PRO VRHAČE JE VZPĚRAČSKÝ TRÉNINK


ve dnech 23.3 až 28.3. 2015 se v polské Toruni uskutečnilo halové atletické mistrovství Evropy masters. V tomto tradičním městě perníku a rodišti velkého polského hvězdáře Mikoláše Kopiernika jsme i my "masňáci" zanechali svou stopu. Do boje jsme vyslali našeho vzpěračského benjamínka Pavla Kuděje, který jako lehký atlet přišel na Masnu aby se posunul dál. A vyplnilo se.


Po zhruba ročním tréniku pod vedením zkušených "masňáků" dosáhl dne 24.3. životního úspěchu. Nejenom že se mu podařilo vybojovat bronzovou medaili v kategorii M35, ale především posunul své absolutní maximum o více než metr a překonal tak patnáctimetrovou hranici. V disku pak sice nedokázal "zkrotit hlavu" a k dalšímu bronzu mu scházelo méně než třičtvrtě metru, ale čtvrté místo také není ostudou... Dosažené výsledky jsou obrovským povzbuzením v dalším pokračování. Navíc ho teď čeká Mistrovství ČR masters v Bohumíně, na kterém bude chtít určitě získat medaili.



ROZLOUČENÍ S ANDREYEM


Náš kamarád a vynikající závodník ANDREY HULEVSKY musel z rodinných důvodů jet na chvíli zpět za svou rodinou. Pevně věříme, že bude vše v pořádku a on se zase brzy vrátí v plné síle zpět a bude zase výraznou posilou Masny.



PEPA ŠLECHTA SLAVIL 30. LET


Všem sportovcům oznamujeme, že náš kamarád a člen Slavoje Plzeň 1899, oslavil 30. narozeniny (:-D 60 let!!!). Všem je jasné, že Pepíček na to nevypadá. Je to všestranný sportovec, který hrál závodně volejbal. V současné době se věnuje posilování a cyklistice.


Jak vidno, tak při oslavě se hovořilo i o jeho možné olympijské budoucnosti... Pepíčku, GRATULUJEME!!!



TŘETÍ MÍSTO BEREME S POKOROU


Dne 21.3.2015 se konalo 1.kolo II. ligy v Rotavě a to za účasti týmů ROTAS ROTAVA, TJ CHOMUTOV, BOHEMIANS PRAHA, LOKOMOTIVA CHEB, SLAVOJ PLZEŇ 1899 a START VD PLZEŇ. Největšími favority byl tým Startu a Bohemians, což v soutěži jejich závodníci prokázali.


My jsme do boje vyslali Honzu Balogha, Martina Staška, Pepu Balogha, Andreie Hulevskyeho, Pavla Kuděje a Michala Švába. Celý tým trenérsky odvedl Milan Matějovský.


První na prkno šel Honza a jeho osobák 82 kg v trhu nás velmi potěšil. Základ v nadhozu 95 kg byl velkou jistotou, ale další pokusy na 100 kg už byly nad jeho síly. Přesto Honza opět nezklamal. Druhým borcem byla naše hvězda Martin Stašek a jeho 135 kg v trhu a 170 kg v nadhozu je úžasné a hlavně on dal základ našemu bronzovému úspěchu.


Ve druhé skupině šel Andrey a od kvalifikace přidal 10 kg k výkonu a 90 kg v trhu a 120 v nadhozu přidalo další body. Po něm šel Pepa Balogh, u něhož byl vidět tréninkový výpadek, ale 95 kg v trhu a 125 kg v nadhozu je jistota.


Ve třetí skupině nastoupil Michal Šváb a trhu 102 kg bylo skoro očekávaných. V nadhozu 115 kg je už rutina. Škoda že 120 kg neudržel. Poslední šel Pavel Kuděj a opět se lepšil a to na 98 kg v trhu a 128 kg v nadhozu. Celý tým makal na plné pecky a třetí místo bereme všemi deseti s tím, že ve druhém kole, které se koná 30.5.2015 v Doudlevcích chceme výsledek potvrdit.




výsledky

MASNA V TISKU


OCENĚNÍ VZPĚRAČŮ SLAVOJE PLZEŇ 1899



Výrazného ocenění se dostalo vzpěračům z "Masny". Při vyhlášení ankety Sportovec města Plzně pro rok 2014 byl Bohdan DOLENSKÝ vyhlášen jako vítěz v kategorii Masters. Bohdan je sportovec tělem a duší. V mládí se věnoval házené, fotbalu a lednímu hokeji. Později začal s posilováním a následně přešel ke vzpěračským tréninkům, přičemž získal v kategorii Masters mnoho medailí a zúčastnil se i Mistrovství světa a Evropy. Do současné doby získal na Mistrovství světa 1x 4. místo, na Mistrovství Evropy 2.,3. a 4. místo, na Mistrovství Československa 4x 1. místo, na Mistrovství České republiky 16x 1. místo, 10x 2. místo a 3x 3. místo. A jak trefně poznamenal moderátor večera, tak vítězství je ve správných rukou. Dandy, jak mu jeho přátelé přezdívají, je v současné době v nemocnici, tak za něho musel cenu převzít předseda oddílu Mgr. Michal Šváb.

Nejúspěšnější sportovec


Druhým oceněným byl Jan BALOGH, který za rok 2014 získal Titul Mistr České republiky do 20 let ve váhové kategorii do 62 kg. V téže váhové kategorii získal stříbrnou medaili ve věkové kategorii do 23 let. Na Mistrovství České republiky mužů získal 2. místo ve váze do 62 kg a Mezinárodním Mistrovství České republiky v téže váze získal 3. místo. Honza byl oceněn mezi juniory a do 23 let. Nutno podotknout, že další vzpěračské ocenění získali borci Startu VD Plzeň a to díky Veronice Věžníkové, která byla vyhodnocena mezi ženami.

ROZJÍŽDÍME ROK 2015

začal nám nový rok a my se pomalu začínáme rozjíždět. V plné síle šel do tréninku Jan Balogh a jde mu to ku prospěchu. Honza se teď věnuje silovým cvikům a již je jasné, že na jaře bude startovat ve váze do 69 kg. Jeho bratr Josef se snaží doléčit zraněnou nohu a tak věříme, že se co nejdříve dá dohromady a bude v plné síle.

Pilně také trénuje Adreii Hulevskyi a jeho tréninkové dávky jsou obdivuhodné. Marek Šilov také léčí zraněnou nohu a věříme, že se začne brzy připravovat. Tajná zbraň Pavel Kuděj trénuje jak mu to jen čas dovolí. Naše posily Vláďa Tuláček a Martin Stašek se připravují na své atletické vrcholy a doufáme, že najdou čas a budou nám moci opět pomoct. Michal Šváb, Michal Rybáček, Jarda Hlaváček a Honza Špeta pozvolna začínají.

Masters hvězdy Dolenský, Kovářík, Vejvoda, Vyhnánek, Flajtingr a Matějovský se už teď těší na republikový šampionát do Bohumína.

Díky pochopení a zájmu zápasníků Slavoje Plzeň se u nás silově připravují i nadále mladé naděje Juřík, Klůs a Jireš. Během svátků u nás trénoval nadějný tenista Daniel Gallivoda, který v současné době studuje a hraje tenis v USA a je třeba zdůraznit, že uměl přemístit pěkných 90 kg! Věříme, že tréninky na Slavoji mu pomohou a držíme palce do dalších tenisových bitev.

zpět na hlavní stránku