TJ Slavoj Plzeň

Vzpírání

A. K. Žižka
2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | starší historie | videa

Vedení oddílu:
předseda: Mgr. Michal Šváb - svab.masna@seznam.cz
1. místopředseda: JUDr. Jan Špeta
2. místopředseda: Ing. Pavel Kuděj
ekonom: Doc. Dr. Ing. Jiří Flajtingr
šéftrenér: Milan Matějovský

šéfmasér: Bohdan Dolenský

kontakty:
šéftrenér: Milan Matějovský - tel.: 603 148 271
trenér žen a juniorek: Jan Balog - tel: 604 249 177

Dobřanské pivo Bronco 7 Trampota MVM Metal

















NA MEZINÁRODNÍ VELKÉ CENĚ V ROTAVĚ NAŠI ZÁVODNÍCI SOUČÁSTÍ STŘÍBRNÉHO TÝMU PLZNĚ

V Rotavě se konala další mládežnická soutěž, která měla velmi silné obsazení, když startovalo 88 vzpěračů ze Slovenska, Ukrajiny, Polska, Německa a domácích klubů. Z "Masny" odjeli závodit a Láďa Podoba a do své druhé soutěže v krátké době nastoupil Petr Kanaloš. V kvalitně obsazeném turnaji se plzeňské vzpírání neztratilo a mezi týmy vybojovalo stříbrnou medaili, když se tak stalo za přispění všech plzeňských oddílů, tedy Slavoje, Startu a Sokolu. Petr Kanaloš dal v trhu 50 kg a v nadhozu 66 kg. Jednalo se o Peťovi osobáčky v nadhozu a dvojboji. Láďa v trhu zůstal na 75 kg a v nadhozu jen na 97 kg. Skutečně se již projevila únava, jelikož v tréninku už byl na maximech v trhu 85 kg a v nadhozu na 105 kg. Oba dva kluci jsou příslibem našeho oddílového vzpírání a nejen do příštího roku jim držíme palce.



Výsledky najdete zde.

GRAND PRIX SLAVOJ PLZEŇ 1899 - MEDAILE A VÍTĚZSTVÍ MEZI TÝMY!!!!



Den před první adventní nedělí domácí pořadatelé připravili 2. ročník Grand Prix ve vzpírání mužů, která byla zahájena vzpomínkovou minutou tich na nedávno zesnulého Václava Zázvorku. Závodníci zde startují ve všech váhových kategoriích a rozhodující je dosažený dvojbvoj, přičemž není brán v potaz veteránský věk. Zároveň jsou hodnocena čtyřčlenná družstva v součtu navzpíraných kilogramů. Pořadatel umožnil několika závodníkům start pod hlavičkou země původu a tím pádem dostala soutěž mezinárodní punc.


Navíc se ve startovním poli objevili medailisté z domácích juniorských a mužských soutěží či veteránských medailistů z kontinentálních šampionátů. Na vzpěračské čince jsme viděli několik osobních rekordů a k čince se zde postavili i někteří borci poprvé. Všichni závodníci byli oceněni a to velmi hodnotnými cenami, které byly zajištěny od regionálních podnikatelských subjektů, které však mají nadnárodní přesah. V hledišti jsme pak mohli přivítat právě nejen zástupce těchto společností, ale i známé vzpěračské tváře Libor Beníšek nebo Vláďa Jaroš, juniorští zápasničtí reprezentanti Filip Jireš a Pavel Zahradník či známý kulturista Filip Grznár.


Obrovským překvapením byla přítomnost necelé dvacítky dětí z dětských domovů z Plzně a Karlových Varů, které velmi spontánně fandily všem borcům a na závěr si společně s velkým zážitkem odnesly i drobné dárky a malé občerstvení, což zajistili právě přítomní partneři klubu Slavoj Plzeň 1899.


Jak bylo předestřeno, tak bez pomoci našich klubových partnerů a obětavosti členů našeho oddílu by tento krásný závod nemohl proběhnout. Veliký dík patří i všem závodníkům, kteří do turnaje zasáhli. V konečném účtování jsme získali mezi týmy medailové umístění, což znamená, že náš oddíl zvítězil a poté ještě přidal 3. místo a další skvělá pořadí. Mezi jednotlivci jsme pro Slavoj Plzeň 1899 získali 2x 1. místo, 4x 2. místo, 3x 3. místo, 3x 4. místo, 2x 6. místo a 1x 7. místo.


Již teď jsme zahájili organizátorskou přípravu na příští ročník, který uspořádáme na v prosinci 2018.


Výsledky najdete zde.


V NOVÉ ROLI S ČESKÝMI REKORDY MARTINY BOULOVÉ

Novorolští vzpěrači připravili další ročník své Velké ceny, která je známa nejen účastí vynikajících borců, ale také pěknými věcnými cenami. Do soutěže jsme postavili dva naše závodníky a to Láďu Podobu a Martinu Boulovou, přičemž je v soutěži vedl Pavel Kuděj. Láďa opět bojoval a jen technické chybičky jeho lepší výkon zabrzdily. Viditelná byla i jeho únava, ale přesto zaslouží ocenění za to jak bojoval a popral se s dalším startem v soutěži v krátké době. Při tělesné hmotnosti 71,5 kg dal v trhu 80 kg a v nadhozu zapsal 95 kg, kdy se pokoušel i o 105 kg. To vše znamenalo konečné 5. místo ve sloučené váhové kategorii do 85 kg. Martina zazářila!!! V konečném pořadí obsadila 2. místo mezi ženami. Navíc tento parádní výsledek okořenila opět posunutými českými rekordy ve své váhové a věkové kategorii. V současné době se jedná o 53 kg v trhu, 63 kg v nadhozu a 116 kg ve dvojboji.

Výsledky najdete zde.

Kamarádi vzpěrači, kamarádky vzpěračky

Dovoluji si Vám tímto oznámit, že jsem z osobních důvodů dne 2. 12. 2017 rezignoval na funkci 1. místopředsedy našeho oddílu.

Za pochopení děkuji.

Honza Špeta

ČESKÉ REKORDY MARTINY BOULOVÉ A VÍTĚZSTVÍ LÁDI PODOBY

Další ročník Velké ceny města Plzně v Doudlevcích je za námi. Tentokrát jsme do soutěže vyslali v juniorech Láďu Podobu, v ženách Martinu Boulovou a v mužích Martina Červeného a Honzu Balogha. Týmu opět sekundovali Milan, Michal a Dandy. Od rána však tým vedl Honza Balogh.

K soutěži se postavilo více jak 70 závodníků a závodnic ve všech kategoriích, což z této soutěže jistě činí největší závod u nás. Láďa se k soutěži svědomitě připravoval, ale asi veliká motivace jej připravila o lepší výkon. Síly má na rozdávání, ale malé technické chybičky jeho výkon omezily. Přesto to však znamenalo zlatou medaili a výhru mezi juniory ve váze do 77 kg. V trhu 75 kg a v nadhozu 95 kg je dnes pro tohoto borce již rutina.


Poté nastoupila Martina. Od republiky utekla krátká doba, ale na Martině to vidět nebylo. Již do začátku bylo naší snahou získat medaili, utvořit osobní rekordy, ale zejména zaútočit na české rekordy ostravské Marie Nováčkové. Pravdou je, že již pár dní po šampionátu Martina trhla v tréninku 55 kg, což bylo překonání rekordu o rovných 5 kg. Základem šla v soutěži základ na 50 kg a dala je. Poté již rozhodčí nahlásil útok na 52 kg, což by byl český rekord ve váze do 63 kg v kategorii Masters W1. Martina je dala!!! Třetí pokus na 55 kg odolal. V nadhozu byl díky Martině ustanoven nový český rekord na rovných 60 kg a hala bouřila nadšením!!! Tři české rekordy patří Martině. V trhu 52 kg, v nadhozu 60 kg a ve dvojboji 112 kg. V konečném účtování to byla stříbrná medaile za sokolovskou Rosprimovou. GRATULACE!!!


V mužích šel na činku první Martin Červený. Krátce po svém debutu opět v soutěži. Základ v trhu šel na 40 kg, ale pak již jen zvýšil na 50 kg a dal je! Nový osobák!! Dalších 55 kg odolalo. Nadhoz se mu také vyvedl. Závěrečných 75 kg bylo dalším osobákem, kterým byl také součet jeho dvojboje na 130 kg a zlepšení o 15 kg od ligy.

Honza Balogh byl jedním z favoritů mužské soutěže. Jenže spojení několika faktorů se negativně podepsalo. V trhu si nechal naložit prvním pokusem rovných 100 kg, ale nedal. Přesto si nechal zvýšit na 105 kg. Činka odolala a navíc se Honza lehce zranil, když mu činka spadla za krk. Z tohoto důvodu už Jenda do nadhozu nešel.

Přesto je potřeba tuto soutěž vyhodnotit velmi úspěšně. Dvě medaile - z toho jedna zlatá, české rekordy a několik osobních rekordů. Prostě paráda!

...A SLAVILO SE!!!

Náš kamarád Vašík Reithmaier nám opět vyšel vstříc a tak jsme v jeho sauničce opět oslavili naše úspěchy.


Nejen již zmiňované medaile z republiky, ale i Tomášovi narozeniny a otcovství Jirky Lučana. Jedlo se, pilo se, zpívalo se...


MEDAILOVÉ ŽNĚ NA MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

Sportovní areál v pražské Stromovce přivítal účastníky letošního Mistrovství České republiky mužů a žen. Přes kvalifikační síto se do mistrovských bojů probojovali Kaloyan "Koki" Krastev, Honza Balogh a Martina Boulová. Jako čestní hosté se zúčastnili, mimo jiných, olympijský vítěz Ota Zaremba nebo další olympionik vynikající vzpěrač a zápasník, kaskadér a herec Zdeněk Srstka.


První den startovali Koki a Honza a to pod vedením Milana Matějovského, Michala Švába a Bohdana Dolenského, který opět kluky perfektně namazal a rozmasíroval. Úvod dne však znamenal bombu v podobě startu Jirky Orsága, který v trhu dal rovných 190 kg a v nadhozu vytvořil nový český rekord 245 kg!!! To znamenalo i nový český rekord v nadhozu. GRATULACE.


Oba naši borci začali svůj boj již několik týdnů před soutěží, kdy upravovali svoji hmotnost až o několik kilogramů. Koki šel do váhové kategorie do 62 kg. V této váze zvítězil sokolovský Bárnet, ale Koki mu šlapal na paty. Bezpečně si při tom hlídal dotírajícího Baláže z Horní Suché a v konečném důsledku to znamenalo stříbrnou pozici a první medaili na Slavoj. Stříbrný kov v mužích na Masnu naposledy přivezl Oldřich Bílý. V trhu 86 kg a v nadhozu 110 kg bylo maximem, kdy se výrazným způsobem na výkonu podepsala již zmiňovaná úprava tělesné hmotnosti.


Jan Balogh se představil ve váze do 69 kg a i on musel s váhou dolů. Medaile si rozdělili borci jako na šampionátu do 23 let. Zvítězil Stránský ze Startu a na druhém místě skončil ostravský Kubík. U všech borců bylo vidět jisté vyčerpání z předchozího startu a v krátké době druhé úpravě váhy. Přesto se opět všichni předvedli ve skvělé formě. Honza dal v trhu 100 kg a v nadhozu skončil na 120 kg. To znamenalo, že se bronzová medaile stěhovala do Plzně.


Máme dva cenné kovy a to opět značí další vynikající úspěch v novodobé historii našeho oddílu.


V neděli šla do boje Martina Boulová. Pro Martinu to byl první ostrý start na tak velké soutěži. U Martiny to byl první oficiální start naší vzpěračky na republice. Martina se s tím vyrovnala velmi dobře a v obou disciplínách zapsala základní pokusy a skončila na konečném 10. místě. Jakýkoliv další platný pokus by ji posunoval startovním polem výše a výše. V trhu dala 45 kg, když dvakrát odolalo 50 kg a v nadhozu dala 55 kg. Následně přemístila 60 kg a poté i 62 kg, ale zradil ji výraz činky nad hlavu. Přesto Martině patří obdiv a veliká gratulace.


Předseda oddílu Michal Šváb v nedělní soutěži rozhodoval jako rozhodčí nejnižší ženské váhové kategorie, což je další významný počin za náš oddíl na úseku rozhodčích.


Výsledky najdete zde.

GRAND PRIX SLAVOJ PLZEŇ 1899

Vážení sportovní přátelé,
zveme Vás na 2. ročník GRAND PRIX SLAVOJ PLZEŇ 1899 ve vzpírání mužů. Soutěž je pořádána ve váhových kategoriích v dvojbojovém součtu, přičemž proběhne i soutěž čtyřčlenných družstev a to v součtu vzepřených kilogramů, kdy je vítězné družstvo, které vzepře nejvíce kilogramů. V soutěži družstev mohou startovat i sloučená družstva z jednotlivých oddílů. Družstva bude potřeba nahlásit při vážení. Start bude umožněn závodníkům ročníku narození 2002 a starším. Výjimku schvaluje pořadatel.


Liebe sportliche Freunde,
laden wir Sie zu GRAND PRIX Slavoj Pilsen 1899 - 2017 - Gewichtheben - nach unsere schöne Stat Pilsen CZ. Alle wichtige Info in Der Anlage.

Wir freuen uns auf Sie
Slavoj Pilsen 1899


PŘEDSEDA ODDÍLU ZÍSKAL PRVNÍ ROZHODCOVSKOU TŘÍDU

"Masňácké" vzpírání získává úspěchy nejen na sportovním poli. Aktivní a úspěšní jsme i po funkcionářské stránce a poté, co náš předseda oddílu Mgr. Michal Šváb rozhodoval minulý týden třetiligové boje, byl nominován i na mezinárodní reprezentační turnaj VISEGRAD 4 CUP 2017, který se konal v Praze ve sportovním centru Ministerstva vnitra České republiky. Zde byl k dispozici a při řízení předsedovi Českého svazu vzpírání Mgr. Petru Krolovi a reprezentačnímu trenérovi Pavlu Ivaničovi. Následně byl při rozhodování mužské části soutěže a pod dohledem mezinárodně složené JURY splnil kvalifikační zkoušky a získal tak první třídu pro rozhodčího vzpírání. Gratulujeme.



Další info zde.

KOKI, HONZA BALOGH A MARTINA JSOU KVALIFIKOVÁNÍ NA MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

Naše vzpírání má další dílčí úspěch. Martina Boulová, Kaloyan "Koki" Krastev a Jan Balogh se kvalifikovali na republikový šampionát do Prahy. Martina bude startovat mezi ženami ve váhové kategorii do 58 kg, Koki se představí ve váze do 62 kg a Honza bude bojovat v kategorii do 69 kg. Opět se ukázalo, že cesta, kterou se náš oddíl vydal, opět přinesla úspěchy, což jen dokazují medailové ambice našich závodníků a účast naší první ženy v historii klubu na mistrovské soutěži. Za tímto úspěchem stojí samotná tréninková píle všech borců a zároveň i práce trenéra Milana Matějovského. Držíme palce!!!



Pozvánka.
Výběr.

ZÁLOŽNÍ TÝM UKÁZAL SVOJI SÍLU

Před týdnem uspořádal plzeňský Start závěrečné kolo letošní třetiligové sezóny. Jako nováček zde byl i náš záložní tým, který se v soutěži neztratil a velmi příjemně překvapil. Celkově se umístil na pátém místě z devíti účastníků, co je opravdu parádní počin. Navíc se v tomto týmu objevili v průběhu ligových bojů i noví borci, což jednoznačně podtrhuje opodstatněnost vzniku záložního týmu a zároveň jeho kvalitu. V prvním kole se představil Robert Bodis, ve druhém Tomáš Bocek, který mimochodem raketově míří do mužského "A" týmu, a ve třetím Martin Martin Červený. Je třeba i vyzvednout i účast ve druhém kole našich "áčkových" borců Martina Staška a Andreie Hulevského nebo Michala Švába, ten ještě bojoval i ve třetím, což jen dokazuje váhu startu v tomto týmu. Stínem bylo, že a poslední chvíli vypadli z nominace týmu Josef Balogh z pracovních důvodů a Rosťa Ševčík z rodinných důvodů.


Do první skupiny se postavili Jan Špeta a Michal Šváb. Honza proto, aby dále mohl koučovat zbytek týmu a Michal se poté převlékl do soudcovského dresu a soutěž rozhodoval jako rozhodčí. U týmu byl opět po celou dobu šéfmasér Bohdan "Dandy" Dolenský a druhým trenérem byl Michal Rybáček, vynikající vzpěrač a bývalý juniorský medailista.

Honza i přes zdravotní problémy oblékl dres "Masny" a šel do boje. Hned v úvodu se mu však přilepila smůla na paty. Základní pokus v trhu zvládl bez problémů, ale technický problém zapříčinil, že velmi dlouhou dobu stál po dokončeném pokusu s činkou nad hlavou a rozhodčí nereagovali na to, že technické zařízení nedalo Jendovi signál dát činku dolů. Tato situace stála Honzu hodně sil, ale i přesto druhý pokus zvládl, kdy jen přísným rozhodnutím rozhodčích nebyl platný 2:1. Honza opakoval třetí pokus dal na 65 kg. V nadhozu šel jistotně a zapsal 90 kg. Michal šel základem na jistotu v trhu na 95 kg. Druhý pokus byl na rovném metráku a když třetím pokusem zvládl 105 kg, tak se každý zamyslel nad tím, že dnes v trhu bylo na více.Trh je prostě předsedovou silnou disciplínou. V nadhozu byl základ na 115 kg. Druhým na 120 kg překvapil pěkným přemístěním, ale technická chyba jej zradila při výrazu. Třetím pokusem 120 kg zopakoval a dal je. V hledišti byl v tu dobu přítomen známý fyzioterapeut a odborník Jiří Kardoš, mimo jiné bývalý vzpěrač a trenér střediska mládeže při Slavoji Plzeň, který ihned Michalovi navrhl odborné vyšetření, jelikož má názor, že technická chyba při nadhozu byla zapříčiněna určitým zdravotním handicapem, a po jeho odstranění by se mohl Michal dostat zpět i na vyšší kilogrami.


Druhá skupina byla s našimi borci Jakubem Rybáčkem a Tomášem Bockem. Kuba tým doplnil na poslední chvíli a ještě před vážením měl svůj hokejový trénink. Kubovi patří velký dík. Všechny pokusy šel s obrovskou jistotou do stoje a jen prokázal, že po tátovi sdělil vzpěračské geny a že vzpírání je perfektním doplňkovým sportem pro hokej. V trhu 60 kg a v nadhozu 80 kg bylo velmi cenným přínosem pro tým. Tomáš je silák. A pokud mu síla píle vydrží, tak je veliký předpoklad, že se v příštím roce patrně dostane do vyšší soutěže. Závodem prošel s osobními rekordy v trhu 97 kg a v nadhozu 123 kg. Když ještě přemístil do stoje 127 kg! I tak to byl druhý nejlepší borec v týmu. Jen tak dál, Tomáši.

Třetí dějství bylo z naší strany doplněno Tomášem Švendou a nováček v masňáckém dresu Martinem Červeným. Martin se o startu dozvěděl ve středu v noci a s minimem tréninku okamžitě nastoupil. Od nás obrovský potlesk. V trhu sice zůstal na základním pokusu na 40 kg, když dvakrát atakoval 50 kg. Silově na ně má, ale krátký trénink se projevil v technice. Nadhoz na konečných 70 kg byl však hezkým překvapením. Martin studuje v Praze a tréninky se snaží zvládat u kamarádů z Bohemians, tak věříme, že půjde výkonnostně ještě výš. Tomáš dal v trhu 65 kg a v nadhozu opakovaně 90 kg. Jen zamrzí, že pracovní povinnosti Tomovi znemožňují větší trénink, a pokud se situace změní, určitě se zlepší.


S většinou borců se určitě setkáme dne 2.12.2017 na GRAND PRIX SLAVOJ PLZEŇ 1899.

Výsledky
Více najdete zde.

JIRKA LUČAN MÁ "LUČIŠTNICI"

Na vědomí se vzpěračskému světu dává, že náš borec a kamarád Jirka Lučan se stal potřetí taťkou. Na svět "připravil" čtyřkilovou a 50 cm měřící holčičku "Lučištnici". Gratulujeme oběma rodičům.
PS: Kolik trhá? Jo a příspěvky za malou vybere "Bejčík" :-):-):-)

BOMBA PODOBA VYBUCHLA!!!

V Plzni na Startu se konalo 3. kolo juniorské ligy skupiny "A". Láďa Podoba je již pevným stavebním kamenem tohoto týmu, kde startují dva čeští juniorští reprezentanti Stránský a Jakubíček, který zdatně sekundují další borci s naším Láďou, který je v týmu na hostování. Celý tým šel do boje s vědomím, že ještě může zaútočit na postup do finále juniorské ligy, přičemž výsledek dalších skupin ještě není znám... Láďa nastoupil dva týdny pro republice s již vyšší tělesnou hmotností a s několika společným tréninky s dalšími plzeňskými juniory pod vedením trenéra Zdeňka Zachardy. Láďa dal v trhu rovných 75 kg, což bylo o 3 kg více než v Sokolově. Do nadhozu se šlo základem 95 kg, tedy váhou, která se v Sokolově nezvládla. Bravurně je zvládl. Druhý pokus na 100 kg byl ještě lepší, a proto se na třetí pokus naložilo rovných 105 kg. Pod činku sice rychle spadl, ale neudržel lokty a dotkl se kolen. Přes to je třeba jeho výkon ocenit. Navýšil výkon o 13 kg od Sokolova a přidal i Sb. a dosáhl již na 230 bodů.


Soutěž prošel pod vedením předsedy Michala Švába. Láďa by i v příští sezoně měl startovat v juniorském týmu Startu Plzeň. na čemž se předběžně dohodl s vedením oddílu.
Více najdete zde.

JAN BALOGH = MEDAILE!!! LÁĎA PODOBA PROŠEL KŘEST OHNĚM!!!

Vzpěračská bašta v Sokolově uspořádala republikový šampionát juniorů do 20 a 23 let. český svaz vzpírání na tuto soutěž nominoval jako rozhodčího našeho předsedu Mgr. Švába a naši dva borci, Honza a Láďa, prošli úspěšně kvalifikací pro tento závod. Pod vedením Milana Matějovského a Bohdana Dolenského primárně oba závodníci zvládli upravit svoji tělesnou hmotnost tak, aby mohli startovat ve váhové kategorii do 69 kg. Pro Láďu to byl jeho třetí oficiální start na vzpěračských prknech v oficiální soutěži řízené Českým svazem vzpírání. Závěrečná fáze jeho přípravy byla ovlivněna tím, že přestal trénovat pod vedením Sváti Ševčíka, který ani neodjel do Sokolova. Pevně věříme, že se tato situace do budoucna změní.


Láďa si nechal naložit jako základ v trhu 72 kg. Technické chyby znamenaly nezdar v prvním i druhém pokusu. Na třetí zmobilizoval svoje síly a s bravurou jej zvládl. V nadhozu na 95 kg se situace opakovala a tak na třetí pokus je zvládl, což znamenalo konečné 7. místo do 20 let a 9. místo o 23 let. U Ládi se jedná o veliký příslib do budoucna, což jen podtrhuje jeho progres ve výkonnosti a dalším vzpěračském rozvoji. Je zde však na snadě dodat, že to již ude určotě ve vyšší váhové kategorii.


Jan Balogh tuto soutěž začal s vědomím, že letos opustí kategorii do 23 let, proto jsme si jiný, než medailový cíl nedávali. Jasným favoritem byl Petr Stránský ze Startu, což potvrdil svým vítězstvím. Náš souboj se zaměřil na ostravského Kubíka. Honza šel základem na metráku, poté 103 a vyrovnaným osobákem na 105 kg!!! Kubík však dal rovných 110 kg. V nadhozu Honza podcenil základ na 120 kg a musel opakovat. Úspěšně. Pak dal na 125 kg, ale zde se projevila ztráta síly při úpravě váhy a Honza je nezvládl...Kubík na opak dal 130 kg a stříbro putovalo do Ostravy. Všichni kluci se s velkou pravděpodobností potkají i v listopadu na republice a opět si to rozdají o medaile.


Přesto je ohromná radost z další medaile pro náš klub. Honza trvale vozí medaile a parádně tak navázal na svého bratra Pepíka, který sbíral medaile ve vahách do 105 kg a +105 kg. Pevně věříme, že na jejich výsledky Láďa v budoucnu naváže. Poděkování se patří Milanovi za vedení v soutěži a našemu "dědkovi", že kluky namazal tak, že je emulze pálí ještě teďB-)V poslední fázi přípravy se věnovali Láďovi i Honza Špeta a Jirka Lučan, který se opět vrací po velkých zdravotních obtížích ke vzpěračské čince. Jirko, držíme palce.




Stránský Petr 1997 TJ Start Plzeň 110 116 -120 116 135 141 - 141 257 343,4291 1 1
Kubík Jakub 1996 S. M. Ostrava 103 107 110 110 120 130 -135 130 240 319,0080
Balogh Jan 1994 Slavoj Plzeň 100 103 105 105 -120 120 -125 120 225 300,9375
Šesták Dominik 2000 S. JS Zlín 5 92 95 97 97 112 116 118 118 215 291,0455
Kmeťo Petr 2001 SKVOZ Horní Suchá 90 -94 -94 90 -114 114 -120 114 204 286,4976
Matik Ludvík 2001 SKVOZ Horní Suchá 80 -84 84 84 98 102 107 107 191 265,4709
Zbořil Štěpán 1999 SKVOZ Horní Suchá -85 85 -92 85 -105 105 -112 105 190 255,7590
Geršl Radek 1999 TJ SOUZ Boskovice 80 -85 -85 80 100 105 -110 105 185 246,1240
Podoba Ladislav 1999 Slavoj Plzeň -72 -72 72 72 -95 -95 95 95 167 224,7987
Výsledky najdete zde.


DALŠÍ HISTORICKÝ ZÁPIS VZPĚRAČŮ

Kam až naše paměť sahá, nelze nalézt lepší výsledky, než kterých náš vzpěračský klub dosahuje v posledních letech. Nelze opomenout kvalifikační souboje o postup do první ligy v polovině 90 let proti dnes již neexistujícímu Actusu Habartov či dvouletou účast v nejvyšší soutěži, kterou jsme tehdy opustili jen kvůli reorganizaci se snížením počtu účastníků. Poslední roky se projevují v podobě republikových medailí ve všech věkových kategoriích a v neposlední řadě stabilitě mužského týmu mužů, který v letošní sezoně postavil i svůj záložní tým, který startuje ve III. lize.


Historický zápis v tomto roce znamenal, že naše "áčko" ve třech kolech II.ligy bylo dvakrát druhé a jednou třetí. Z toho plynulo logické medailové umístění a to na druhé pozici. Před námi zůstali jen naši kamarádi z plzeňského Startu. cenným skalpem je to, že za námi skončili velmi silní a ambiciozní tepličtí borci, kdy je však třeba podotknout, že je provázela smůla a nikdy nenastoupili v kompletní sestavě. To samé se však dá říci i o nás. V prvním kole nebyl v soutěži třeba Andrei Hulevskyi, do druhého nenastoupil jak Andrei, tak Míša Šulc, ale zejména Martin Stašek a ve třetím nebyl Sváťa Ševčík a Míša Šulc respektive Martin byl handicapován, avšak bodově přispěl větším přídavkem Andrei. Novou a skvělou akvizicí je náš Kaloyan "Koki" Krastev, který beze zbytku nahradil výpadky. Tým tak táhl Jan Balogh a ve dvou kolech Sváťa Ševčík. V tým se navíc objevil nestárnoucí předseda Michal Šváb, atletický "masters" Mistr světa Pavel "Bizon" Kuděj a nováčci Rosťa Ševčík, Míra Řehoř a Tomáš Švenda. Servis a vedení týmu stálo na Milanu Matějovském, Janu Špetovi a Bohdanu Dolenském. Všem patří veliký dík. Nesmíme také zapomenout na vedení a zaměstnance T.J. Slavoj Plzeň z.s., jakož i další sportovce, kteří nám fandí a vytvářejí nám špičkové podmínky.

STAŠEK Martin / 1989 / 109,0 / 6 125 155 280 301,5320
BALOGH Jan / 1994 / 71,3 / 6 100 127 227 295,8718
KRASTEV Kaloyan / 1992 / 63,8 / 6 95 110 205 286,4055
HULEVSKYI Andreii / 1983 / 97,2 / 6 105 140 245 274,5715
ŘEHOŘ Miroslav / 1992 / 81,2 / 6 92 118 210 254,9610
KUDĚJ Pavel / 1978 / 110,7 / 6 100 125 225 241,1550

V první skupině šel Martin, který přijel až ze Zlína a Honza Balogh, který byl šest dní po úspěšném medailovém vystoupení na republice do 23 let v Sokolově. Marťas měl skoro o deset kilogramů nižší tělesnou hmotnost, než při posledním startu a i přesto se velmi pochlapil a dal přes 300 bodový zápis za 125 v trhu a 155 kg v nadhozu. Honza naopak po shazování mohl zase trochu jíst B-)a přidal přes více jak dva kilogrami na své váze, kdy sice ubral proti republice 5 kg v trhu, zde to byla pouze technická chyba, avšak zase 7 kilogramů přidal v nadhozu. Jeho 127 kg je opět pěkný počin. Bulharská vzpěračská škola se předvedla ve druhé skupině v podobě Kokiho. Až příliš se však na jeho výkonu, dle jeho slov, projevila úprava váhy v souvislosti s blížícím se Mezinárodním Mistrovstvím České republiky. V trhu 95 kg, kdy dvakrát šel na 100 kg, a jeho 110 kg v nadhozu, znamenalo 286 bodů. Koki dvakrát zkusil 115 kg, ale technické chyby znamenaly nezdar. Při zvládnutí jakéhokoliv trhového či nadhozového pokusu navíc by znamenalo přes 300 Sb. Naopak zde zazářil Andrei. Tento borec sice předal něco ke své tělesné hmotnosti, ale 105 kg v trhu byl obnovený osobáček. V nadhozu nás ale mile překvapil a 140 kg v nadhoz je doslova pecka!!! Navíc postavil a vyrazil i 145 kg, ale rozhodčí byli proti platnosti pokusu...


Závěr tvořili nováček v "áčku" Míra Řehoř a Pavel Kuděj. Míra byl o něco lehčí, než v předchozích startech a navíc jej provázeli bolesti ramene,ale ani to neovlivnilo jeho osobák v trhu na 92 kg. V nadhozu přidal 118 kg, což v konečném součtu znamenalo osobák v Sb. Pavel zafixoval v trhu na metráku a pak nedal dvakrát 105 kg. V nadhozu zapsal základ na 125 kg a to bez problémů. V ten moment už se vědělo, že musí jít jen mnohem vyšší váhu, aby se dostal v součtu před Míru, a tak se šlo na 139 kg, ale bez úspěchu.


PARTNERSTVÍ S PROFESIONÁLY

Vzpěračský oddíl Slavoj Plzeň 1899 navázal spolupráci s profesionály, bez nichž se dnes patrně žádný vzpěrač minimálně v České republice a na Slovensku neobejde. Profesionálové ze společnosti Workout. nám umožní se díky jejich nabídce obout a obléci do značkových a kvalitních produktů na vzpírání, CrossFit a Spartan Race. Vzěračské botičky již nosí například Martinka, Honza Balogh nebo Honza Špeta či bratři Ševčíkovi.








"BEJČÍK PÁRTY" SE OPĚT VYDAŘILA

Již tradiční ukončení jarní části sezóny a zahájení podzimní části proběhlo tradičně u Bejčíka v Kozolupech. Tradiční setkání sice trochu ovlivnilo počasí, ale zase mohlo více degustovat a míchat, jelikož horko by tomu jistě nesvědčilo. Došlo i na každoroční koupání, kdy se v chladném dnu spustili do vln bejčíkova bazénu sám předseda a Rosťa. Dosavadní vzpěračská sezona byla hodnocena velmi pozitivně a to zejména díky medailovým žním na Mistrovství České republiky Masters a působení našich mužských týmů v ligových soutěžích. Zároveň jsme plni očekávání s příchozím podzimem a účastí našich borců v soutěžích.












VENCA SVŮJ POSLEDNÍ BOJ PROHRÁL

Všechny plzeňské vzpěrače hluboce zasáhla smutná zpráva, že svůj poslední boj prohrál vzpěrač a náš kamarád Venca Zázvorka z plzeňského vzpěračského klubu Sokol Plzeň 1. Vašek nikdy nezkazil žádnou legraci a byl vynikajícím vzpěračem, svazovým funkcionářem a rozhodcovským profesionálem. Nikdy neodmítl jet rozhodovat jakoukoliv soutěž a stál i u zrodu prvního ročníku naší Grand Prix, kdy nám přišel ihned pomoci s rozhodováním této velké soutěže. Za to vše mu děkujeme.

Celé jeho rodině a blízkým vyslovujeme upřímnou soustrast se slovy: "Vašku, budeš nám chybět..."

JAN BALOGH SE KVALIFIKOVAL NA MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY. BENJAMÍNEK PODOBA JEŠTĚ MUSÍ ZABOJOVAT.

V těchto dnech přišel příjemný dopis z Českého svazu vzpírání. Honza BALOGH se kvalifikoval na republikový šampionát do 23 let ve váze do 69 kg, kde by měl určitě útočit na medaile, i když tam bude veliká konkurence a to ze strany reprezentanta a našeho kamaráda Petra Stránského z plzeňského Startu a ostravského exreprezentanta Kubíka. Pozadu ani nebude sokolovský Jirka Bárnet, který ale patrně půjde do 62 kg pro titul a české rekordy.

"Benjamínek" Láďa PODOBA se v první fázi nekvalifikoval. V tréninku však již teď dělá kvalifikační limit (viz náš instagram vzperaci_tjslavoj), proto náš oddíl uspořádá ještě dodatečný kvalifikační závod, kde by se měl Láďa pod vedením svého trenéra Sváti Ševčíka pokusit o dodatečnou kvalifikaci. Tento závod by měl být zároveň i kvalifikačním závodem, pokud borci nesplní limity při ligových soutěžích, pro Sváťu ŠEVČÍKA (do 77 kg) a Kaloyana KRASTEVA (do 62 kg) a všechna naše děvčata, která se u nás připravují. Více na opět sledujte na našem instagramu vzperaci_tjslavoj.

MISTROVSTVÍ EVROPY BEZ KUDĚJE

Pavel Kuděj byl v plné přípravě na Mistrovství Evropy Masters, které se konalo ve švédském Halmstadu. Uprostřed silových tréninků však přišel krach..Při zátěži vypovědělo Pavlovi službu rameno a byl konec...Konec nejen s tréninkem, ale i z účastí na šampionátu. Do poslední chvíle jsme všichni doufali, že se dá náš borec dohromady, ale těsně před odletem Pavel řekl ne...Jak sám řekl: "nejsem prostě fit a v tomto stavu nemohu jet reprezentovat svůj klub Slavoj Plzeň 1899, a Českou republiku, to by byl hazard..."

Pavel se poté dal zdravotně do pořádku a opět řádil v atletice ve vrhačských soutěží. O jeho neskutečných úspěších přineseme report příště.

REZERVNÍ TÝM NA BRONZOVOU PŘÍČKU TÁHL OPĚT STAŠEK

Sokolovský Baník uspořádal na konci května 2. kolo III. ligy skupiny A. Náš tým byl značně posílen o největší hvězdu našeho klubu, a to Martina Staška. Ten svůj tým dovedl na bronzový stupínek, když nás dělilo pouhých 1,5 bodu u druhého místa. Celkově jsme po dvou kolech na perfektním, a nečekaném, čtvrtém místě, a pokud sečteme týmy ze skupina A i B, tak jsme na celkovém devátém místě z osmnácti týmů. Martin Stašek dosáhl na 333,5220 bodů s výkonem 140 kg v trhu a 175 v nadhozu, přičemž zkoušel ještě dvakrát 150 kg v trhu, čímž se stal nejlepším závodníkem ve třetí lize. Tento výkon by zařadil na druhé místo mezi vešmi borci druhé ligy a pokud by v trhu zvládnul druhý nebo třetí pokus, tak by zle dotíral na Gorného z Třince.

V první skupině šel Pepa BALOGH a jeho 93 kg v trhu a 115 kg v nadhozu bylo příjemným překvapením. Pepčovi zbývá velmi málo času na trénink, tak je výkon uspokojivý. Michal ŠVÁB nastoupil po pěti dnech od stříbrného úspěchu na Masters republice a opět zopakoval svůj standart a jeho 100 kg v trhu a 120 kg v nadhozu je opět parádní výkon a v 41 letech nám nestárne. Šel ještě třetí pokusy na 102 kg respektive na 122 kg, ale ty byly nad jeho síly. Druhou skupinu načal Andreyi a jeho šest platných pokusů je super. V trhu 100 kg a v nadhozu šel osobákem 135 kg. Na soutěž se skvěle připravil. Druhým borcem byl již zmiňovaný STAŠEK.

Třetí skupinu šel náš nejmladší Jakub RYBÁČEK. Pod vedením svého otce Michal Rybáčka se opět skvěle předvedl a 60 kg v trhu doplnil v nadhozu 75 kg. Opět je třeba připomenout, že Kuba je vynikající hokejista a vzpírání má jako doplňkový a přípravný sport. tedy od nás zdvižený palec. Soutěž za nás uzavíral nováček v našem dresu Tomáš BOCEK. Snad zapracovala nervozita, ale nezvládl základ v trhu na 90 kg, když je před tím v rozcvičovně zvládl. Do nadhozu dal příspěvek na 120 kg. Tomáš je velikým příslibem do budoucna a určitě ještě předvede co v něm je.

Náš rezervní tým předvedl obrovskou sílu a bojovnost a jeho umístění je toho dokladem. Obrovský dík patří Milanu Matějovskému a Michalu Rybáčkovi za vedení borců v soutěži a Bohdanu Dolenskému za perfektní masírování borců i našich bránic z jeho vtipů.

MLÁDEŽ BEZ MEDAILÍ

S obrovskou nadějí jsme vzhlíželi k Mistrovství České republiky juniorů do 17 let a juniorek do 17 a 20 let, který hostil Příbor. Osud však chtěl jinak a nakonec nemáme žádnou medaili, ale ani jsme zde nestartovali. Veliká naděje se vkládala do Natálky, ale zdravotní důvody ji do soutěže nepustili. Škoda. Naty má však vše před sebou, a tak doufám, že již na podzim ve 23 to ukáže. Naši mladí, tedy Filip Jireš a Kuba Rybáček, se nemohli na poslední chvíli zúčastnit a to je veliká škoda. Víme, že se nemá říkat kdyby, ale pokud by se zde startovalo... mohlo nám to dvakrát cinknout na stříbro nebo bronz a jedno pěkné bodované místo by z toho také bylo. Pevně věříme, že se v budoucnu se dalších medailí dočkáme a to jak od již zmiňovaných, tak od Ládi Podoby, který už nadhodil 90 kg! Paráda!!!

BRNĚNSKÉ MEDAILOVÉ ŽNĚ

Naši kamarádi z brněnského Helassu uspořádali republikový šampionát Masters. Do Brna jsme se jako vždy těšili a je jen škoda, že jsme neposlali do moravské metropole ještě větší výpravu. Již předem jsme věděli, že v mezisoutěžním čase vyrazíme na ligový fotbal, kde se měla utkat domácí Zbrojovka s plzeňskou Viktorkou. Z Masny na dvoudenní klání odjeli Jarda Kovářík, Milan Matějovský, Michal Šváb, Pavel Kuděj a Robert Bodis. Masérského řemesla se ujal opět Dandy Dolenský.


V sobotu k soutěži nastoupil Jarda Kovářík a po ně Milan Matějovský, zatím co zbytek závodníků a Bohdan dělali servis a kluky společně odvedli. KOVÁŘÍK Jarda - již v rámci posledních tréninků v Plzni se vše podřídilo úpravě tělesné hmotnosti, aby se případně takticky změnila váhová kategorie. Již v průběhu samotného vážení bylo jasné, že pro Jardu bude výhodné zůstat ve váze do 77 kg. Je pravdou, že pokud by šel do vyšší váhové kategorie, tak i zde s největší pravděpodobností získal titul. V trhu dal dva pokusy a skončil na rovných 50 kg. V nadhozu byl úspěšný také na dvou pokusech a zafixoval pěkných 65 kg, když ještě zkusil 70 kg. Je třeba podotknout, že už mu je 69 let a to si zaslouží náš veliký potlesk. Jarda se stal Mistrem České republiky.


MATĚJOVSKÝ Milan - Milanův start byl silně ovlivněn zdravotními problémy, a tak startoval tzv. z fleku. Ve věkové M6 měl ve váze do 85 kg velikého bojovníka a pana vzpěrače Františka Orsága z Nového Hrozenkova. Milan bojoval jako lev a svoji kůži nedal lacino. Proto i teď ještě mrzí, že se do souboje dosti necitlivě promítlo velmi přísné rozhodování, které vzalo Milanovi jeho pokus v trhu a musel ho opakovat. Trhl totiž 56 kg a Orság jen 57 kg. To znamenalo tedy veliký souboj do nadhozu. Tam šel Milan 70 kg a bravurně dal. Orság šel 72 kg a dal. Milan poté šel na 75 kg, které nebyly platné. Franta však dal 77 kg a poté 80 kg. Milan již nestačil reagovat a nebyl úspěšný. Přesto z toho bylo vynikající druhé místo a perfektní souboj.


ŠVÁB Michal - opět zde bylo dilema, a to zda půjde Michal ve své věkové kategorii do váhové kategorie do 105 kg nebo upraví tělesnou hmotnost do 94 kg. Tentokrát to však bylo se snižováním složité a navíc rozhodl týmový duch a úspěch pro Slavoj a bylo rozhodnuto, že Michal bude startovat ve vyšší váze a to zejména proto, aby v 94 kg mohl být Robert Bodis a naši kluci si zároveň nekonkurovali. Ve 105 kg byly karty rozdány. Startoval zde teplický Anger, což je úřadující vícemistr světa Masters a dnes již český rekordman. Oba borci se v jedné váze také potkali právě na světovém šampionátu, kde Michal obsadil páté místo. Dále se v Brně do této váhy navážil zlínský Špidlík ml. a Nebeský z Prahy. O celkové druhé místo se tedy svedl boj mezi Míšou a zlínským vzpěračem. Michal šel základ v trhu 95 kg, ale ouha...Ten se mu nepovedl technicky a činku neudržel. Opakovaný pokus pak s bravurou zvládl, kdy na této váze již Špidlík končil. Ten byl navíc ještě těžší o 1,3 kg. Michal pak dal 100 kg v trhu a vytvořil si náskok. Museli jsme dále pracovat s variantou, že "zlíňák" umí nadhoz. Začal na 111 kg a Michal kontroval na 115 kg. Pak oba dva dali 120 kg. Zde už se z naší strany kalkulovalo. Nechalo se naložit 122 kg a Michal je přemístil..., ale vyrazil špatně činku neudržel. Špidlík by musel jít v ten moment na rovných 126 kg, aby nás porazil a to z důvodu našeho náskoku a nového pravidla, že vítězí, kdo první dosáhne shodného dvojboje při stejných výsledcích. Tam jsem vedli..Špidlík si však naložil jen 124 kg..a ty dal! To nestačilo a měli jsme stříbro.


BODIS Robert - byla to jeho premiéra na Masters republice. Jak jsme již poznamenali, tak Robert se nechal zvážit do 94 kg, kde na něho čekal zkušený novorolský Mastný. Zde tedy bylo jasné, že je třeba dát základní pokusy a projít pak v kldu soutěží, což by mělo znamenat medailový úspěch. Robík trhl bez problémů 55 kg a 60 kg mu nebylo uznáno pro dotažení. V nadhozu dall tři platné pokusy a konečných 77 kg, což byl jeho osobní rekord a stříbrná medaile pro Masnu.


KUDĚJ Pavel - to je borec. Ještě v sobotu byl v Českých Budějovicích na atletických závodech, aby v neděli v Brně vybojoval titul. Pavel upravil váhu, aby šel v věkové M1 do 105 kg a nešel do přímého souboje v +105 kg s naším kamarádem Vláďou Jarošem z Teplic. Pavel šel osobní rekord v trhu 105 kg, ale trh zde vyhrál sokolovský Šihovec se 107 kg. To jsme trochu čekali a spoléhali na to, že Pavel bude silný v nadhozu a tím si vítězství vezme zpět. Zatím co borec ze Sokolova nadhodil 125 kg, kdy 130 kg také vyrazil, ale technicky nebyly uznány, Pavel šel v nadhozu již základním pokusem pro titul. Nechal si naložit 130 kg (nebo také 135 kg - já si to myslím:-)) a ty dal. Ve druhém pokusu to byl osobní rekord na 140 kg a Pavel je dal, když přemístil do stoje. Třetí pokus na 143 kg....a ukázal všem pěkný nadhozový výtah.Další titul do Plzně na Slavoj.


DOLENSKÝ "DANDY" Bohdan - pořadatelé a zejména náš veliký kamarád Milan Lutter nám přichystali na závěr šampionátu obrovské překvapení a poděkování...Dandy byl vyhlášen nejlepším masérem Mistrovství České republiky Masters v Brně, což se setkalo s velikým aplausem a povděkem. Všichni tak vnímáme obrovské vzpěračské přátelství a dalšího ocenění Dandyho vzpěračského života.









Výsledky najdete zde.

DRUHÁ LIGA: OPĚT MEDAILOVÁ POZICE S MISTREM SVĚTA V TÝMU

Západočeský Cheb přivítal druhé kolo II. ligy skupiny "A". Náš tým odjížděl s tím, že se opět chtěl umístit na medailové pozici, když v prvním kole jsme obsadili vynikající 2. místo. Tyto plány však byly velkou měrou ovlivněny již od samého začátku, kdy jsme věděli, že se k čince nebudou moct postavit Martin Stašek, Andrei Hulevskyi, Michal Šváb. To nebylo vše..Na poslední chvíli svůj start ze zdravotních důvodů zrušil Michal Šulc a poté i možný nováček v našem prvním týmu Míra Řehoř. K soutěži byli na konec nominováni Jan Balogh, Sváťa Ševčík, Pavel Kuděj, a dva "atýmoví" nováčci Rosťa Ševčík a Tomáš Švenda. Velikou naději jsme vkládali do našeho nového člena, který se ihned katapultoval do týmu, a to bulharského rodáka Kaloayana "Koki" Krasteva. Už jen jeho příjmení zaručuje vzpěračskou kvalituB-) a osobně si myslím, že nás ještě velmi překvapí. Závod odjel odkoučovat opět Milan Matějovský, bez kterého si již nedovedeme představit žádnou soutěž a je pravda, že Milan se své pozice headcouche zhostil opravdu se stoprocentním nasazením. Černou tašku s masážními emulzemi ve své ruce opět pevně třímal Bohdan "Dandy" Dolenský. Bez jeho předsoutěžních masáží si už nikdo z nás nedovede svůj start představit. Kdo někdy pod vzpěračskou činkou zápolil, tak jistě ví, že důkladná masáž a uvolnění, je důležité pro dobrý výsledek. Dandy navíc umí pozvednout náladu a své borce i psychicky pozvednout.


BALOGH Jan - na Honzovi je vidět stále jeho výkonnostní progres. Jen ho částečně ovlivňují jeho pracovní povinnosti v armádě, kde k jeho výkonnosti určitě nepřispějí častá cvičení respektive dlouhé bežecké zrychlené přesuny. Přesto Honzík opět utrhnul 100 kg, což je prostě vzpěračská paráda. Kdo pod metrákem v sedě seděl, tak dá jistě Honzovi za pravdu. V nadhozu se částečně projevila únava nohou, ale za 117 kg má zdvižený palec. U jeho přepočtu to samozřejmě znamenalo největší bodový přínos.

KRASTEV " KOKI" Kaloyan - zdravá konkurence pro Honzu, ale zejména dobrý tréninkový partner a to nejen vzhledem k výkonnosti, ale i k tělesné hmotnosti. Koki byl o tři kilogramy lehčí, než Honza. Pro Kokiho to byl druhý start v "maňáckém" dresu a ihned došlo k jeho zlepšení. V trhu 95 kg a v nadhozu 110 kg byl druhý nejlepší bodový zisk týmu. Pravdou je, že pokud by dal ve třetím pokusu v trhu 97 kg respektive v nadhozu 115 kg, byl jednoznačně z našich na tom nejlépe a přibližoval by se k 300 Sb. Koki je pro náš tým obrovskou perspektivou.




ŠEVČÍK Rostislav - okamžitě byl připraven a reagovat a nastoupit ve 2. lize v Chebu. Rosťa začal upravovat svoji tělesnou hmotnost, což je vidět na jeho rychlosti. V trhu fixoval 80 kg a v nadhozu 107 kg. V průběhu soutěže měl jeden neplatný pokus v trhu, což zapříčinila malá technická chyba. Přesto je v tomto borci potenciál ještě se zlepšit a je připraven kdykoliv držet prapor Slavoje v boji.

ŠEVČÍK Svatobor - druhý z bratrské dvojice a trenér mládeže. Tréninku se věnuje na 200 procent!! Do ligové boje šel již s upravenou tělesnou hmotností a to tak, aby se pokusil přiblížit možnému limitu k účasti na podzimní mezinárodní republikový šampionát, kdy Sváťa chce startovat ve váze do 77 kg. Navážili mu 76,30 kg! A ejhle! Slavoj Plzeň 1899 má najednou tři vynikající borce ve střední váze. Přesto je předpoklad, že ve střední by šel Sváťa, Honza Balogh by upravil do 69 kg a Koki, asi nerad :-D, do 62 kg. Základ v trhu 95 kg byl bez problémů. Pak však dvakrát 100 kg zůstalo nepřekonáno. A nadhoz...Zabrnkal nám na nervi, ale 120 kg na potřetí dal. Sváťa v tréninku dává 130 kg a z beden umí nad hlavu i více. Sváťa je stabilním kamenem týmu a ještě výkonnostně poroste.


KUDĚJ Pavel - to je bizon. Pavel je silák pohledání. K tomu se ještě věnuje atletice a kdo e může pochlubit tím, že v jeho dresu startuje Mistr světa? ...sice Masters a atletický, ale nejen pro nás je to veliká čest. Pavel se tréninku občas potká s Oldou Bílým, který je v současné době na přestupu v Baníku Sokolov. Tato spolupráce mu jde určitě k dobru. Pavel byl nejtěžším mužem týmu a zároveň vzepřel nejtěžší činku. V nadhozu to bylo 137 kg, což byl jeho osobní rekord. V trhu to byl pěkný metráček a dvakrát 105 kg bylo neplatných z technických nedostatků. Pavel půjde ještě výše...A já mu prorokuji brzy 150 kg v nadhozu!!!

ŠVENDA Tomáš - se o startu dozvěděl den předem. Za to potlesk. Šel do soutěže po tréninkovém výpadku a velmi překvapil. Milan ho vedl tak, aby byly hotové základy a pak šel tak, aby si vyzkoušel svoji výkonnost. V trhu to byl osobáček na 70 kg a v nadhozu pěkných 85 kg. Škoda 90 kg, které neměly technickou dokonalost. Přesto to byl i Sb. osobní rekord. Gratulace.


Jak bylo uvedeno v titulku, tak jsme se opět umístili na medailové pozici. Být náš tým v plné síle, mohli bychom útočit až na nejvyšší stupínek. Přesto se jedná o další výrazný týmový úspěch s vidinou, že i další naši borci se mohou postavit k čince ve vyšší soutěži. T Některé naše borce čeká MČR Masters v Brně a pak 2. kolo III. ligy v Sokolově, kdy bys měl objevit Martin Stašek, Andrei Hulevskyi, Michal Šváb a jedno překvapení v podobě Tomáše Bocka.



Výsledky najdete zde.

POZDRAV ZE SAUNY

Vzpěrači z Masny Vám posílají pozdrav ze Sauny nad zimákem v Plzni,kde každý pátek posilují svoji imunitu a následne doplňují pitný režim... Na fotografii je část oddílu, protože zbytek se na ni nevešel!




OTEVŘENÝ PŘEBOR MĚSTA PLZNĚ S PREMIÉRAMI A OSOBNÍMI REKORDY

Vzpěrači z Doudlevec uspořádali další ročník úspěšné soutěže. Do doudlevecké vzpírárny se sjelo mnoho borců všech kategorií z různých oddílů, přičemž byl potěšitelný fakt, že se zde objevili závodníci z nově vzniklých klubů a to z Vzpírání Haná a Open gym Brandýs nad Labem.


Z našich řad se k soutěži postavili Honza Balogh a do své druhé soutěže Láďa Podoba. Svoji velkou premiéru si odbyla historicky první žena v dresu Slavoje Plzeň 1899 Natálka Kejzlarová a naše nová posila původem z Bulharska, muž se vzpěračským jménem, Kaloyan "Koky" Krastev. V závodu je provedli naši trenéři Pavel Kuděj a Sváťa Ševčík. Těla k soutěži opět připravil a namazal Bohdan "Dandy" Dolenský.


První do závodu nastoupil Vláďa a ukázal svůj výkonnostní progres a budoucí kvalitu. Pod odborným vedením Sváti se dostali k dalším osobním rekordům a hlavně posunu o téměř 30 Sb. od posledního závodu, kdy Láďa hostoval v juniorském týmu Startu Plzeň. V trhu 60 kg a v nadhozu 80 kg je opravdu velmi pěkné zlepšení. V trhu měl nad hlavou i 64 kg, ale činku nezafixoval a poté neudržel. S rostoucím výkonem a klesající tělesnou hmotností je Láďa pro naše vzpírání příslibem budoucího zlepšení.


Natálka byla první ženou v našem dresu v historii a hned málem získala medaili mezi juniorkami, kdy jí chybělo k bronzu 1,5 Sb. V tréninku šla Naty naposledy v trhu 45 kg a v nadhozu 60 kg, čemuž se podřídily základní pokusy a taktika dalšího postupu v soutěži. Zcela logicky se na Natálce podepsala nervozita a my všichni víme, že určitě neprodala vše co natrénovala v naší vzpěračské hale. V trhu se zůstalo na základu 40 kg a v nadhozu druhým pokusem 56 kg. Přesto je to vynikající výkon s nadějí, že naše Natálka se bude pořád zlepšovat a již na další soutěži předvede další osobní rekordy.


Krastev!!! Ano, v našem týmu se objevila další nová tvář a to hned původem ze vzpěračské velmoci a ze se vzpěračským jménem Kaloyan "Koky" Krastev. Koky má za sebou tři tréninky po dlouhé pauze a při svém testování v tréninku dal trhem 92 kg a v nadhozu 110kg! Do soutěže tedy šel bez přípravy a jen s vědomím, co asi je schopen zvednout. Při tělesné hmotnosti 65,8 kg dal v trhu 85 kg, kdy zůstal na základním pokusu, a v nadhozu 110 kg. V trhu šel dalšími pokusy 90 kg a 92 kg, přičemž jen technické chyby jej o zvládnutí těchto hmotností připravily. V nadhozu se pokusil ještě o 113 kg, ale nezvládl je. Přesto Kokymu dáváme palec nahoru a věříme, že hned v ligových bojích ukáže, že má určitě na mnohem lepší výsledky.


Poslední se k čince postavil Honza. Po dohodě s trenérem se tato soutěž postavila jako příprava a možnost si tzv. vyjet do kil. V trhu šel Honza 95 kg, což bylo 2 kg pod osobním rekordem. Honza je zvládl a poté zafixoval osobní rekord na 100 kg a vstoupil mezi trhověstokilové borce. Nechal si naložit dokonce 105 kg a chyběl jen pověstný kousek, aby je Honza udržel, když se pod činku rychlým spádem dostal, ale neudržel.


V nadhozu šel základem na osobním rekordu 120 kg! Dal je! Druhý pokus na 125 kg přemístil, ale a výraz již nebyla síla. Z taktického hlediska pak nechal naložit 126 kg, ale již je nezvládl. Přesto opět vynikající závod a osobní rekordy. Naši závodníci předvedli vynikající výkony a je třeba jim poděkovat za perfektní reprezentaci našeho vzpěračského klubu.


Výsledky najdete zde.

SEMINÁŘ SE VYDAŘIL

Jak jsme již avizovali, tak jsme v našem oddílu připravili tréninkový seminář zaměřený na vzpírání žen. Díky aktivitě trenéra žen Jana Baloga a hlavně díky ochotě Nikoly Kabelkové byla akce zorganizována a byla úspěšná.




Na seminář přišli nejen naše děvčata, ale i nová zájemkyně Evička. V úvodu byly předvedeny některé formy protahovacích cviků na rozcvičení, kdy se vedla odborná debata o rozcvičení před nadhozem a trhem. Evička pak šla svůj první trénink na jeho závěr si zkusila svá první maxima a v trhu fixovala 25 kg a v nadhozu 32,5 kg, přičemž je jasné, že technické zvládnutí obou disciplín bude výrazným odrazovým můstek pro další její vzpěračský rozvoj.




Nikol s domácí Naty jely společný trénink na hranici svých maximálních hodnot a vrcholem byla ukázka špičkově zvládnutých 70 kg v nadhozu od Nikol. Naty svá maxima předvede v nejbližších dnech na soutěži v Plzni. Závěrem se děvčata dohodla, že určitě budou v budoucnu chtít takový tréninkový seminář zopakovat s tím, že určitě rádi přivítají i další děvčata od vzpěračské činky a i další zájemkyně, které se se vzpěračskou činkou setkají poprvé.




Seminář zhodnotil nestor "masňáckého" vzpírání Bohdan "Dandy" Dolenský, který řekl, "obdivuje tréninkovou píli všech děvčat s doslova dechberoucí vůlí v tréninku a sám doslova mládne, když se takových akcí může zúčastnit a dodává mu to novou energii a životní elán pro další trénink." Nikol, za všechny Ti moc a moc děkujeme a těšíme se na další seminář.




ZLATÝ DOUBLE vzpěračského obojživelníka ze Slavoje

Ve dnech 19. – 25.3. 2017 se v Jihokorejském Daegu konalo halové Mistrovství světa veteránů v atletice. Vzpěračský oddíl Slavoj Plzeň 1899 na tuto akci vyslal zástupce v podobě Pavla Kuděje, aby hájil barvy České republiky v atletice ve vrhačských disciplínách, ale zároveň opět prokázal veliký přínos vzpěračských tréninků pro atletické disciplíny.




Pavel se k přípravě postavil zodpovědně, o čemž svědčily nejen průběžné výsledky z kontrolních závodů, ale i dosažená tréninková maxima při vrhání a na vzpěračském prkně. Nezbývalo tedy nic jiného než naladit formu a vyrazit do Koree. Jižní Korea je sportovní stát, připomeňme, že Korejci pořádali Letní Olympiádu v Soulu, Mistrovství světa ve fotbale, Mistrovství světa v atletice… takže se dalo očekávat, že pořádání šampionátu bude na velmi vysoké úrovni, a to i s ohledem na sportovní akce, které Jižní Koreu čekají . Vše se potvrdilo, zajištění akce ze strany pořadatelů bylo vskutku velkolepé. Vynikající sportoviště, bohatý doprovodný program, zajištění logistiky šampionátu, péče o závodníky, to vše v kombinaci s milou povahou Jihokorejců, učinilo ze šampionátu jedinečný zážitek.




O to více nás těší, že se na takovéto akci český vzpěrač z Plzně neztratil a zanechal v Daegu svoji stopu. Před odjezdem jsme tajně doufali v medailové umístění, kterým by si Pavel vynahradil loňskou smolnou čtvrtou příčku z otevřeného MS v Perthu, kde mu medaile unikla doslova o vlásek. A to i s ohledem na to, že jeho dva největší soupeři od letošního roku přestoupili do vyšší věkové kategorie. Že to ale budou nakonec dvě zlaté, v to jsme nedoufali ani v těch nejodvážnějších myšlenkách.




Přestože byl šampionát perfektně zajištěn, tak Pavlovi paradoxně pomohly ztížené podmínky. Dne 21.3. nastoupil Pavel ke své první disciplíně, k hodu diskem. Byla to jediná noc, kdy v Korei během šampionátu pršelo, takže brzy ráno, kdy probíhala soutěž, byl kruh mokrý. Pavel na mokrém kruhu nehází rád, což se projevilo hned v prvním pokusu, který mířil mimo výseč. Na rozdíl od svých soupeřů se ale dokázal zkoncentrovat a výkonem 42,83m je dostat pod tlak takovým způsobem, že na to nedokázali odpovědět. První titul Mistra světa pro českého vzpěrače byl doma.


O dva dny později nastoupil ke své druhé disciplíně, vrhu koulí. Kruh v hale byl tak rychlý, že to závodníkům dělalo obrovské problémy. Pavel vezoucí se na vítězné vlně sestřelil soupeře již prvním pokusem. Tím dostal pod tlak zejména svého největšího soka Parveshe z Indie, který dělal co mohl, přičemž změnil techniku vrhu či změnil tretry, ale nakonec to nestačilo. Druhý titul Mistra světa pro borce, který Českou republiku reprezentoval i ve vzpírání na Mistrovství světa veteránů v Německu v roce 2016, kde obsadil 8. místo. Hned po návratu a krátké rekonvalescenci na vyrovnání časového posunu , Pavel začal opět trénovat, aby v Brně na MČR ve vzpírání Masters obhájil loňský titul a zároveň zabojoval za svůj domácí oddíl Slavoj Plzeň 1899 ve 2. kole II. ligy mužů. Pavel Kuděj opět vynikajícím způsobem reprezentoval Českou republiku a naši vzpěračskou rodinu, kdy dokázal, že vzpěračská průprava je top v přípravě pro další sportovní odvětví.

TRÉNINKOVÝ SEMINÁŘ S NICOL KABELKOVOU

Dne 8. 4. 2017 od 10:00 hod. uspořádá náš oddíl vzpírání malý tréninkový seminář o ženském vzpírání, kterého se zúčastní Nicol Kabelková z Teplic. Nicol je juniorskou Mistryní České republiky a několika násobnou medailistkou z republikových šampionátů. V současné době hostuje v ženském týmu Rotasu Rotava a trénuje v Praze. Díky trenéru žen Janu Baloghovi se podařilo domluvit malou spolupráci, která bude jistě přínosem pro naše holky, ale i další zájemce o vzpírání.


VÝROČNÍ ODDÍLOVÁ SCHŮZE 5. 4. 2017

Výbor oddílu SLAVOJ PLZEŇ 1899 svolává na den 5.4.2017 od 17:00 hod. Výroční oddílovou schůzi, která se bude konat v hale Slavoje Plzeň v zasedací místnosti. V rámci schůze, mimo jiných témat, bude diskutováno další směřování a vedení oddílu vzpírání. Dále bude přednesena zpráva o financování a chodu klubu s tím, že bude předestřena vize další koorporace oddílu s celou sportovní jednotou.

Účast všech členů, a to i nevzpírajících, je velmi nutná. Na schůzi bude možno doplatit dlužné příspěvky.

KRÁSA S BOLESTÍ

To, že naše tréninky jsou plné krásy, již není žádným tajemstvím... Díky Natálce a Evičce se začala psát nová kapitola vzpírání na Slavoji - a to v ženské kategorii.


V osmdesátých letech sice první pokusy byly zaznamenány, kdy tehdejší vzpěračka Jahodová to na závodní prkna nedotáhla a činnost ukončila. Naše holky dávají tréninku všechno a často dřou až do úmoru a do bolesti, což je vidět na našich fotkách.


Obě dvě trénují poměrně krátkou dobu, ale jejich výkonnostní a technický progres je obdivuhodný. Pod vedením šéftrenéra Milana Matějovského a trenéra žen Jana Balogha určitě brzy promluví do českého ženského vzpírání. Holky, jen tak dále. DRŽÍME PALCE.





REZERVNÍ TÝM MUŽŮ VELMI PŘEKVAPIL

Letošní rok pro naše mužské vzpírání znamená další posun. Do třetí nejvyšší soutěže jsme po mnoha letech postavili rezervní tým, kde se stal "nehrajícím" kapitánem Honza Špeta. Obnovená premiéra "B" týmu se konala v Nové Roli u Karlových Varů, kde se proti sobě postavilo celkem devět týmů. Jako trenér doprovázel naše borce Sváťa Ševčík a mužná těla k soutěži opět připravil Bohdan Dandy Dolenský, po jehož masáži to klukům prostě zvedá samo:-) Náš oddíl navíc reprezentoval mezi rozhodčími předseda oddílu Michal Šváb.


K soutěži nastoupily, mimo našeho tým, rezervní týmy Baníku Sokolov, Bohemians Praha, Chomutova, Startu Plzeň, a dále týmy Baníku Meziboří, Nové Role, Areny PK Praha a Rotasu Rotava.


Do první skupiny jsme postavili Roberta Bodise a Honzu Špetu. Robert nastoupil téměř po roce a tréninkovém výpadku. Odvedl však svůj standart a zapsal první platné pokusy pro Masnu. V trhu dal 55 kg a v nadhozu 75 kg. V trhu měl dvakrát nad hlavou 60 kg, ale pro malé technické chyby nebyly pokusy uznány. Druhý se na prkno postavil Honza. Základ v trhu 60 kg dal s přehledem. Na druhém pokusu na 65 kg se s jeho platností neshodli rozhodčí a Honzův pokus neuznali. Následně je s přehledem zafixoval. V nadhozu šel třemi platnými pokusy a sám po soutěži uvedl, že měl jít určitě vyšší kila, jelikož to bylo lehké..Přesto 90 kg je pěkný počin!


Druhá skupina byla z našeho pohledu nejsilnější a také tomu tak bylo. První v trhu šel Míra Řehoř a s troškou trémy dal základem 80 kg. Druhý pokus na 85 kg nebyl technicky zvládnutý a Míra činku neudržel. Opakovaným pokusem činku udržel. V nadhozu Míra bojoval jako lev, což potvrdil svým posledním pokusem na 122 kg, což je zároveň jeho osobní rekord! Druhý ve skupině šel Pepík Balogh. Všichni, ale zejména on sám, očekávali, jak se na něm projeví jeho tréninkový výpadek. První pokus na 85 kg byl vysoko vytažený a téměř do stoje:-) a hlavně platný. Druhý na 90 kg byl neplatný, ale ve třetím pokusu se Pepa soustředil a nádherně je dal. Nadhoz šel zkušeně, což znamenalo základ na 110 kg, druhý pokus na 115 kg a třetí pokus na 120 kg. Všechny pokusy byly platné a i technicky velmi zdařilé.


Před třetí skupinou se již začalo taktizovat v boji s ostatními týmy. Už předem bylo jasné, že výsledky budou těsné a k tomu bylo třeba přizpůsobit i taktiku vedení závodníků v soutěži. V trhu šel první z "masňáků" Tomáš Švenda. Začal na 60 kg, druhým pokusem 65 kg a až třetí pokus na 67 kg Tomáš nezvládl. Přesto pěkný výkon. V nadhozu byl základ na 85 kg. Tomáš nezvládl...Přesto se ihned vzchopil a bez problémů tuto váhu opakovaným pokusem dal. Zde jsme již museli počítat a i když se Tomáš cítil v nadhozu silně, dali jsme 87 kg a byly platné. Poslední ze Slavoje Plzeň 1899 nastoupil Rosťa Ševčík, který se lepší závod od závodu a je si velmi jistý. Trenéři s tím také počítali a proto šli základ s jistotou na 75 kg. Rosťa dal. Druhý pokus byl dán s přehledem na 80 kg. Třetí nebyl tzv. dodělán..a 85 kg se nepodařilo udržet. Nadhoz byl rozhodující v boji o lepší umístění v konečném pořadí. Rosťa dal základ na 100 kg. Ve druhém bez problémů udržel 105 kg. U třetího se taktizovalo a nakonec, i když původní záměr byl na 110 kg, bylo nahlášeno 108 kg a Rosťa dal!! Perfektní výkon a důkaz týmové ducha nad možností si posunout své maximum. Pro Rosťu palec nahoru.


Pak jsme jen čekali jak půjdou naši soupeři. Když poté pražský Lunga nevyrazil ve třetím pokusu 120 kg bylo rozhodnuto. "Masňáci" tím pádem,a po taktickém vedení v soutěži, porazili tři týmy a to Chomutov, Start Plzeň a Arenu PK Praha, kdy právě Lungem nezvládnutým pokusem zůstal pražský tým od dva body za námi.


Ještě se sluší podotknout, že v prvním kole zvítězil Baník Meziboří, kde se startovali Dušan Kovač a Kamil Nagy, kteří v minulosti prošli dresem Slavoje Plzeň 1899.


Na závěr je třeba poděkovat našim fanouškům a rodinným příslušníkům, kteří se na soutěž za námi vypravili.


Výsledky najdete zde.

DRUHÁ LIGA ZE SLAVOJE V TELEVIZI

To že plzeňské vzpírání zažívá rozkvět, a zejména to na Slavoji, se projevilo účastí televizního štábu ZAK TV z Plzně na 1. kole II. ligy mužů skupiny A, které jsme pořádali. Pracovníci regionální televize přijali naši nabídku a natočili hezkou reportáž ze soutěže, přičemž poskytli i prostor předsedovi oddílu ke krátkému rozhovoru. Děkujeme.

Záznam najdete zde.
Příspěvek o vzpírání začíná v čase 01:57

II. LIGA: STŘÍBRNÝ ÚSPĚCH

Vzpěračský klub při SLAVOJI PLZEŇ dostal opět důvěru k pořádní vrcholné ligové soutěže a to 1. kola II. ligy skupiny "A". Za výrazné pomoci a přispění partnerů klubu DOBŘANSKÉ PIVO, BRONCO, MVM METAL a FITNESS MARKET - PAVEL TRAMPOTA se to podařilo na jedničku s hvězdičkou.


Do soutěže jsme nastupovali s naší novou posilou Michalem Šulc (a znovu se potvrdilo, že jménu Michal se na Masně daří, což nám dokazují Rybáček, Šváb a teď i Michal Šulc:-)). Michal se ke vzpírání vrátil a dokázal, že bude velmi platným borcem v týmu "masňáků".




Na Slavoj přijely týmy Chebu, Chomutova, Teplic, Prahy a plzeňského Startu. Již na začátku bylo vidět, že pro vítězství si přijeli vzpěrači z plzeňského Startu a svoji kvalitu potvrdili právě prvním místem v tomto kole, kdy jejich prapor držel nejvýše bývalý moldavský reprezentant Lazar a v současné době již český juniorský rekordman Petr Stránský. Na druhém a vynikajícím místě se umístila Masna a nechala za sebou na třetím místě favorizované Teplice se Zajanem a Angrem, kdy jejich týmu citelně chyběl mladý Pecka.




Domácí Slavoj nastoupil pod vedením triumvirátu Dolenský, Špeta a Matějovský a to ve složení STAŠEK, BALOGH Jan, ŠULC, KUDĚJ, ŠEVČÍK Svatobor a ŠVÁB. Kluci opět dřeli a makali ze všech sil. Martin Stašek stál opět v čele domácích šiků a jeho 140 kg v trh a 180 kg v nadhozu opět zvedalo ze židlí. Martin šel dvakrát 150 kg v trhu a jen malá technická chybička ho připravila o platný pokus. Honza Balogh opět potvrdil kvalitu a 97 kg v trhu bylo pěkným maximem. Nadhozených 116 kg znamenalo osobák a ten se mu povedl tím pádem i v nadhozu. Při váze 69,9 kg opět pěkný výsledek. Míša Šulc vylétl jako kometa. Tržených 110 kg s jistotou dává naději, že bude ještě lépe...Nadhoz 145 kg byl s takovou rezervou, že nás brzy čeká nadhoz přes 150 kg.


Sváťa Ševčík šel základem v trhu 90 kg na kterém, k jeho velké nelibosti, zůstal, i když se pokoušel o 100 kg lehké brnknutí uvedlo činku do pohybu a pokus nedal. Nadhoz, Sváťova silná disciplína, stál za to a 130 kg je toho důkazem. Ba co víc...Postavil 135 kg!...ale nevyrazil. Co nevyrazil Sváťa, tak to vyrazil Pavel Kuděj.Ano Pavel nadhodil už 135 kg a k tomu trhnul do stoje 100 kg. Pavel, ač veterán, má vzpěračské výkony ještě před sebou. Michal Šváb, nejstarší borec v týmu, opět odvedl svůj standart. V téměř 41 letech šel v trhu třetím platným pokusem 102 kg a je jen škoda, že nešel vyšší váhu. V nadhozu začal na 115 kg , což byl i jeho základ na podzimním Mistrovství světa Masters v Německu. Druhý pokus byl na 120 kg a přimáčklá krkavice udělala své a činka šle k zemi. Opakovaný pokus Michal nezvládl.




Obrovské výkony a obrovský výsledek naši borci věnují všem svým příznivcům a fanouškům a zejména předsedkyni SLAVOJ PLZEŇ z.s. paní Ing. Pavelkové za vše co dělá pro všechny sportovce z Masňácké rodiny. DĚKUJEME.


Výsledky najdete zde.






LÁĎA PODOBA HOSTUJE V PLZEŇSKÉM JUNIORSKÉM TÝMU

Juniorský reprezentant naše oddílu Ladislav PODOBA se v rámci hostování stal součástí juniorského týmu Startu Plzeň, s nímž bojoval ve svých prvních závodech při 2. kole juniorské ligy v Chebu. Mladíci se neztratili a vybojovali 2. místo. Pokud by i v další části ligové soutěže dosahovali těchto výsledků, mají velkou šanci dostat se i do finálové části juniorské ligy. Pro "Masňáka" Láďu to byla premiéra jako hrom! Pět platných pokusů s rezervou dává velikou naději do budoucna. Trenér mládeže Svatobor Ševčík ocenil Láďovu tréninkovou píli a zarputilost. Podle jeho slov se bude jeho svěřenec ještě zlepšovat a v budoucnu má Slavoj na čem stavět. V Láďovi je obrovský potencionál a je jen na něm, jak s tím naloží, dodal Ševčík.

Výsledky najdete zde a další info tady.




DAVID ŠVÁB OSLAVIL DESÁTÉ NAROZENINY

Náš nejmladší člen a účastník akce RIO LIPNO OLYMPIJSKÉ vzpěrač David ŠVÁB oslavil desáté narozeniny. David se mimo vzpěračských akcí věnuje fotbalu a stolnímu tenisu. Srdečně mu přejeme hodně sportovních a školních úspěchů. Daviova videa najdete zde a zde.


LÁSKA VZPĚRAČSKOU ČINKOU PROCHÁZÍ

Lidové rčení, že "láska prochází žaludkem" je všem dostatečně známo. U nás na Masně však vzniklo nové rčení a to LÁSKA VZPĚRAČSKOU ČINKOU PROCHÁZÍ. Jak fotografie dokazuje, tak naše nadějná vzpěračka Natálka svoji lásku k čince a ke vzpírání dostatečně prokazuje. Stejně tak se ke vzpěračské čince umí hezky postavit (nebo lehnout :-)) i naše vzpěračka Evička. Holkám byla pro jejich tréninky pořízena nová 15 kg osa. Pevně věříme, že děvčatům pomůže k jejich budoucím vynikajícím výsledkům a dost možná i k návratu Monči na vzpěračská prkna.


"MASŇÁKŮM" ZAČÍNAJÍ LIGOVÉ BOJE

Po krátké zimní pauze našim vzpěračům začnou opět ligové boje. Pro náš oddíl to bude po dlouhé době zatěžkávací zkouška, jelikož v letošním roce budeme do ligových bojů stavět dva týmy mužů. Pravdou je, že na konci 80 let minulého století dokázala mít "Masna" i čtyři mužské týmy, které startovali sestupně od II. ligy, přes krajský přebor, až po tehdejší okresní přebor, kde bojovali se záložními týmy Startu Plzeň, Škody Plzeň a Přeštic. V té době jsme měli i ligový tým juniorů a navíc jsme obsazovali žákovské týmové soutěže...

Náš tým mužů "A" nastoupí ve II. lize v české skupině, kde se ve třech kolech utká s týmy TJ CHOMUTOV, START PLZEŇ, SKV TEPLICE, LOKOMOTIVA CHEB a s druholigovým ambiciozním nováčkem CCBC PRAHA. Hned první kolo, které se koná dne 4.3.2017 od 11:00 hod., pořádáme na domácím prkně, čímž Vás všechny zveme. Plakát ke stažení zde.



Tým mužů"B" zajede hned následující víkend 11.3.2017 ke svému boji do města porcelánu Nové Role, kde bude uspořádáno 1. kolo III. ligy skupina "A". Naši závodníci se utkají také ve třech kolech,kde budou jejich soupeři záložní týmy START PLZEŇ, BOHEMIANS PRAHA, TJ CHOMUTOV, BANÍK SOKOLOV, a dále BANÍK MEZIBOŘÍ, ROTAS ROTAVA, NOVÁ ROLE, a ARENA PK PRAHA.

"MASNA" SE PŘEDSTAVUJE

Na základě četných mailových a telefonických dotazů jsme se rozhodli alespoň pár fotografiemi ukázat naše tréninkové prostory, přičemž jsme se pokusili i v několika kouscích o umělecké ztvárnění :-)




Vzpěračský oddíl SLAVOJ PLZEŇ 1899 v současné době disponuje pěti plnohodnotnými posty pro vzpěračské tréninky. Je třeba podotknout, že šestý post přibude v nejbližší době, a to po menší přestavbě v naší tělocvičně, kdy v její těsné blízkosti vzniknou nové šatní prostory se zázemím pro oddíl.




Vzpíráme na činkách značek LEOKO, ELEIKO, PAVLI, BOHEMIA LIGO, KYKLOP, BUBENÍČEK, VOSTOK a BERG. Dále jsou zde k dispozici speciální "vyrážecí stojany" pro nácviky vzpěračského výrazu a dalších speciálních cviků. Samozřejmostí jsou i stojany na dřepy v různých výškách a kombinacích.




Disponujeme i profesionální lavicí na bench press a několika autorizovanými posilovacími fitness stroji k pořádnému dopumpování a dvěma rotopedy. Jednoručky, hrazdy a kettelbelly jsou vlastní výroby a plní stoprocentně svůj účel. Bonusem jsou lana na šplhání.




Naše vzpěračská hala není klasicky otevřena pro veřejnost, nicméně rádi přivítáme každého zájemce o vzpírání nebo sportovce, kteří chtějí vzpěračské tréninky využít jako speciální přípravu pro svůj sport.




FILIPE, JSI FRAJER!

Uplynulý víkend patřila hala Slavoje mladým zápasníkům, kteří se utkali na velikém mezinárodním turnaji, jež by se dal bez nadsázky nazvat malým mistrovství Evropy. Pro nás tento turnaj měl jednu pikantnost - a to tu - že se na žíněnku pod vedením trenérů a našich kamarádů pánů Bešťáka a Živného postavil člen našeho vzpěračského oddílu a pátý z Mistrovství České republiky starších žáků 2016, borec Filip Jireš.


Filip se vzpěračské čince věnuje jen okrajově a zápas je jeho jedničkou, což potvrzuje i svým členstvím v reprezentaci České republiky. Přesto že v turnaji nastupoval proti starším soupeřům a nedával svoji kůži lacino, tak jako při vzpěračských soubojích. Filipovi přejeme mnoho dalších sportovních úspěchů.




OSLAVENEC MILAN "MATĚJ" MATĚJOVSKÝ

Poté, co minulý rok oslavil čtyřicátiny náš předseda Michal Šváb a rovných pětasedmdsát Bohdan "Dandy" Dolenský, tu máme další kulatiny. Tentokrát je to náš závodník a trenér Milan "Matěj" Matějovský.


Milan se ke vzpěračské čince postavil mezi borci z "Masny" v sedmdesátých letech. Hned od začátku se jevil velmi talentovaně a udivoval svojí rychlostí a vytříbenou technikou. Vždyť ještě je před vojnou po něm zatoužili v Baníku Sokolov, ale jeho vzpěračské srdíčko patřilo a patří do plzeňského Slavoje. "Nevěrný" byl pouze právě v době zelených let, kdy narukoval s již zmiňovaným Zdeňkem Noskem do Dukly Trenčín, ale Milan svoje vojenská léta poté dokončil v armádním vzpěračském oddílu v Nitře.


Po návratu z vojny se vrátil do Plzně, kde začal pomáhat s trénováním v tehdejším Tréninkovém středisku mládeže, které vedl trenér Břetislav Dort. Pod jejich společnýma rukama vyrostli borci jako jsou Šimon Bílek, Vít Domanský, Luboš Eret, Michal Rybáček, Michal Šváb nebo Oldřich Bílý a ze současných mladých závodníků třeba bratři Baloghové. "Matěj" i nadále bojoval v "masňáckém" dresu, ale jeho kariéru přetnulo velmi těžké mimovzpěračské zranění, které mu znemožnilo dlouhou dobu se věnovat milovanému vzpírání. Přesto se pořád rád vracel k vůni masážní emulze a magnesia a své kluky nikdy neopustil...


Obrovská vůle a síla osobnosti mu umožnila opět trénovat a v kategorii Masters, již vybojoval 9x titul Mistra České republiky a k tomu přidal jeden bronz. Je třeba ještě dodat, že je několika násobným juniorským medailistou z domácích šampionátů a stal se juniorským Mistrem Československa týmem Západočeského kraje, kde s ním tehdy startovali například Horký, Ježek nebo Braum. Tyto výsledky jej nominovaly i na reprezentační soutěže a soustředění. Ve váhové kategorii do 56 kg uměl 190 kg ve dvojboji, kdy v tréninku uměl i více, a třeba v lehké váze nadhodil 125 kg.


Dnes Milana můžete vidět na veteránských soutěžích, ale zejména se svými svěřenci ze Slavoje při ligových bojích a nezřídka i na mistrovských soutěžích. Společně s činovníky svého klubu stál u zrodu nové vzpěračské soutěže GRAND PRIX SLAVOJ PLZEŇ 1899.


Milan se svou rodinou přichystal velikou oslavu, kde se setkalo několik generací vzpěračů a přátel vzpěračské činky. Slavilo se a tančilo do ranních hodin. Milane však poté nejvíce potěšilo, že "většina" :-):-):-) závodníků se mu v pondělí hlásila na tréninku,


Milanovi gratulujeme a držíme palce do dalších závodů.


"VZPĚRAČSKÝ KOULAŘ" ZE SLAVOJE PLZEŇ OPĚT ÚSPĚŠNÝ

To, že "masňácké" vzpírání již delší dobu propojuje náš krásný sport s atletickými vrhači, není tajemstvím. Po Vláďovi Tuláčkovi, který v současné době nezávodí, a naší megastar Martinu Staškovi, je třetím do party Pavel Kuděj, který je již věkem v Masters kategorii.


Pavel měsíc po startu na veteránském Mistrovství světa ve vzpírání v Německu 2016, odletěl na světový šampionát v atletice do australského Perthu v kategorii Masters. Držitel několika medailí z veteránských světových a evropských šampionátů, dosáhl dalšího vynikajícího úspěchu. Ve věkové kategorii M35 získal v hodu diskem a ve vrhu koulí shodně 6. místa.


Ve vrhačském pětiboji "masňácký bizon" Pavel zůstal těsně pod stupni vítězů na 4. místě a to jen o pověstný kousíček. Přesto jde o další vynikající úspěch rodáka ze Svitav vzpěrače Pavla Kuděje z našeho vzpěračského klubu a člena atletického oddílu PLZEŇSKÁ SPORTOVNÍ o.p.s.


V sobotu 21.1.2017 se konalo v Praze v hale Otakara Jandery společné otevřené mistrovství Plzeňského a Jihočeského kraje. Závod byl velice kvalitně obsazen, protože možnost zazávodit a potvrdit si svoji výkonnost před důležitými mezistátními závody využilo několik reprezentantů. Na závodní ploše tak bylo vidět několik olympioniků či českých rekordmanů, ale i na příklad olympijského triatlonistu který se zúčastnil běhu na 3000 m.


Jako tradičně se v barvách atletického klubu PLZEŇSKÁ SPORTOVNÍ o.p.s. závodu zúčastnil náš vzpěrač našeho oddílu SLAVOJ PLZEŇ 1899 Pavel Kuděj. Technicky sice nevydařeným, ale dynamickým výkonem 13,56m odsunul své soupeře v pořadí a stal se tak Mistrem obou krajů pro halovou sezonu 2017.


Pavel má od celé vzpěračské rodiny zdvižený palec a ještě jednou velikou gratulaci.

DO NOVÉHO ROKU S HEZKÝM PŘÍBĚHEM A PODĚKOVÁNÍ KARLU PROHLOVI

V roce 2017 nás čeká mnoho vzpěračské práce a zejména křest ohněm v podobě startu našich dvou týmů v ligových soutěží a to ve II. lize a III. lize skupin "A." Přesto ještě připomene jeden hezký příběh,který by skoro zůstal v zapomnění......
Po našem závodu v rámi Mistrovství světa Masters 2016 v německém Heisheimu jsme v šatně našli zapomenutý dres...Podle názvu oddílu jsme tipovai, že se bude jednat o nějaký skandinávský klub. Začala nám tím mravenčí práce na internetu, ale na konec jsme byli úspěšní a zjistili jsme, že se jedná o norský klub, který měl na šampionátu několik medailistů. Ihned jsme do Norska poslali mail (angličtináři prominou naši angličtinu) a brzy nám přišla odpověď, že skutečně jeden dres postrádají. Došlo k výměně adres a poté už jen letecky putoval dres domu ke svému majiteli Permovi z klubu VIGRESTAD IK. Společně s dresem jsme poslali publikace o Plzni a našem kraji, aby i v dalekém Norsku věděli, že je u nás krásně a že zde žijí slušní lidé, kteří se věnují vzpěračskému řemeslu.

Zároveň chceme poděkovat Karlu Prohlovi, že pomohl zveřejnit fotografie nášivek a vlaječek, které byly naším oddílem v minulosti používány.

zpět na hlavní stránku